“Ja, we maakten een vreugdedansje toen we een ‘go’ kregen”, zeggen Kirsten D’Hooghe en Katleen Schueremans."
"Reden voor de blijdschap: Verso krijgt Europese fondsen en kan aan de slag met een ambitieus project dat schuilgaat achter de administratief klinkende cijfers en letters ‘ESF oproep 500’. In gewonemensentaal: we maken nog meer werk van inclusief ondernemen."
"Diversiteit op de werkvloer gaat Verso na aan het hart. Tot enkele jaren geleden was er het project Jobkanaal, een samenwerkingsverband met Voka, Unizo en Etion. Kirsten D’Hooghe trok toentertijd mee aan die kar en zag in de projectoproep rond inclusief ondernemen van het Europees Sociaal Fonds (ESF) een uitgelezen kans om er opnieuw voor te gaan. “Het was wel even schrikken van de deadline. We hadden welgeteld zes weken om ons dossier uit te werken en waardevolle partners rond ons te verzamelen.”
Katleen Schueremans, die het nieuwe project zal trekken, en Kirsten lieten er geen gras over groeien. “Onze insteek was van bij het begin kristalhelder. Dankzij onze praktijkervaring wisten we perfect wat we wilden”, zegt Kirsten. “Telkens opnieuw horen we van organisaties: we willen leren van elkaar, weten hoe andere werkgevers met inclusiviteit aan de slag gaan. Tegelijkertijd geven ze aan dat ze vooral ook hun eigen traject willen lopen omdat ze unieke kenmerken hebben. Kortom, ze willen ook een verhaal op maat. Onze centrale gedachte was dus: we bieden de werkgevers een collectief traject aan met voldoende individuele ondersteuning.”
Breed partnerschap
Een ambitieus project met de omvang van ESF 500 ‘binnenhalen’ en nadien ook succesvol realiseren, vraagt om draagvlak. Katleen: “Verso trad op als promotor, maar vond in het Minderhedenforum een waardevolle copromotor met ook inhoudelijk een sterke bijdrage.” Voor de wetenschappelijke onderbouw van de visie en steun bij de redactie van het projectvoorstel, kon Verso rekenen op de ondersteuning van onderzoeker en docent Bart Moens (Odisee Hogeschool).
Kirsten: “Bart heeft een uitgebreide ervaring in het schrijven van ESF-dossiers en is een expert in inclusief ondernemen. Dat wetenschappelijk fundament vinden we essentieel, want het ligt niet in de bedoeling om zomaar wat te experimenteren. Ons startpunt is wat effectief een verschil maakt op de werkvloer.”
Kirsten: “Parallel met de inhoudelijke uitwerking, krikten we het soortelijk gewicht op met een breed partnerschap. Een week lang belden we non-stop om ideeën af te stemmen en organisaties aan boord te krijgen. Wat meteen opviel, was het grote enthousiasme en de goesting om mee te werken. Niemand moest overtuigd worden. Uiteindelijk zijn we met veertien partners (zie onderaan) die elk vanuit hun business een waardevolle bijdrage leveren. Samen vormen we een groot wervend netwerk en bestrijken we een heel breed veld van specialisaties. Ook VIVO doet mee. Zo zullen we de link kunnen leggen naar de door minister Crevits aangekondigde nulmeting voor anti-discriminatie.”
Engagement vereist
Het project loopt van 1 oktober 2020 tot eind december 2022 (verlengd tot december 2023). In die 27 maanden staan op het programma: bootcamps (lerende netwerken), coaching op organisatieniveau, instroomacties, delen van good practices, … Katleen: “Met enkele kleinere, sensibiliserende events willen we het aanbod in de kijker zetten om begin maart 2021 er effectief voluit voor te gaan.”
“Kirsten zei het al, we willen echt een verschil maken in de realiteit op de werkvloer. Dat loofde de jury ook in de beoordeling: Het project bouwt van 'willen', naar 'kunnen' en 'doen'. Onze inspanningen moeten lonen en echt meer diversiteit brengen en mensen met een migratieachtergrond of met een arbeidsbeperking echt vooruit helpen. De speeltijd is voorbij. De voorbije jaren is er veel over inclusief ondernemen gesproken, en veel werkgevers hebben de beste bedoelingen, maar het lijkt alsof ze een zekere handelingsvrees hebben. We zullen werkgevers informeren en inspireren, maar wel op voorwaarde dat ze zich echt engageren en bereid zijn om samen een actieplan op maat uit te werken. Het is geen traject waar je vrijblijvend instapt.”
Het project is een samenwerking tussen Verso, het Minderhedenforum, Acerta, het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas, VIVO, VDAB, CIFAL, GTB, de Werkplekarchitecten, Odisee - Onderzoekscentrum Sociaal Werk, RIZIV (departement onderzoek en kwaliteit van de dienst voor uitkeringen van het RIZIV), GRIP en The Shift.