Vlaamse ondernemingen blijven inzetten op competentieversterking

Vlaamse ondernemingen blijven inzetten op competentieversterking
Bron: Serv

Uit de Ondernemingsenquête van de Serv blijkt dat het aantal competentiegerichte ondernemingen het afgelopen decennium sterk is toegenomen. Ondernemingen zien duidelijk in dat investeren in hun personeel loont. De quartaire sector springt er uit wat competentieversterking betreft. Ook al zien we de laatste periode een duidelijk dip, die waarschijnlijk te wijten is aan de coronacrisis.

De SERV Ondernemingsenquête

Om de drie jaar voert de Stichting Innovatie & Arbeid (Serv) een Ondernemingsenquête uit bij een representatieve steekproef van ruim duizend ondernemingen en organisaties uit Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Ze bevraagt personeelsverantwoordelijken of zaakvoerders over nieuwe innovatie-, organisatie- en arbeidsconcepten, verspreid over de sectoren industrie, diensten, bouw en overheid, onderwijs en social profit.

De resultaten geven een unieke inkijk in hoe ondernemingen hun competentiebeleid uitbouwen maar ook hoe ze omgaan met digitalisering, de flexibele inzet van personeel en wat de gevolgen zijn van de coronacrisis.

Gooide corona roet in het eten?

Competentiegericht zijn bevat heel wat aspecten. In de Ondernemingsenquête 2021 blijken vooral een startopleiding, werknemers betrekken bij kwaliteitszorg, een strategisch partnerschap aangaan met leveranciers of andere bedrijven, functioneringsgesprekken en werkoverleg het meest voor te komen.

Vooral qua opleidingen organiseren ziet de Stichting een terugloop t.o.v. de vorige meting in 2018: van 51,6% naar 40,8%. Het gaat zowel over klassieke opleidingsvormen als on-the-job-learning of e-learning van minimaal één dag. Stoorzender zijn wellicht allerlei coronabeperkingen tijdens het voorbije jaar.

Grote ondernemingen en quartaire sector scoren best

Hoe groter de onderneming, hoe meer kans op competentiegerichtheid. Dat komt wellicht omdat grote ondernemingen met meer medewerkers ook meer nood hebben aan het organiseren van het werk en personeelsbeleid. Bij kleinere ondernemingen is de aanpak vermoedelijk wat informeler.

Ook per sector zijn er verschillen. Competentiegerichtheid is het hoogst in de quartaire sector (overheid, onderwijs en social profit) en het laagst in de bouw. De industrie en diensten scoren gemiddeld. Opmerkelijk is dat tussen 2018 en 2021 de competentiegerichtheid licht is blijven toenemen in industrie en bouw en daalt in de quartaire sector (van 78% naar 74%). De manier waarop de coronacrisis zich deed voelen in de verschillende sectoren heeft daar vermoedelijk mee te maken.

Lees hier het volledige rapport van de Stichting Innovatie & Arbeid

Zelf ook inzetten op het competentiebeleid in je onderneming? Ontdek onze tips, tools en vormingen!

Lees ook

Vlaams opleidingsverlof telt ook dit academiejaar dubbel

Vlaams opleidingsverlof telt ook dit academiejaar dubbel

Hoe wakker je de leergoesting van werknemers aan? Het maximaal aantal VOV-uren (Vlaams opleidingsverlof) verdubbelen is een goed begin. Dat kan d…

Onze meest gestelde HR-vragen

Onze meest gestelde HR-vragen

De social profit is een levendige sector met veel projecten en uitdagingen. En dus komen er bij Verso regelmatig vragen binnen, ook over medewerkersbeleid.

Echt het verschil maken met inclusief ondernemen

Echt het verschil maken met inclusief ondernemen

“Ja, we maakten een vreugdedansje toen we een ‘go’ kregen”, zeggen Kirsten D’Hooghe en Katleen Schueremans."

Vraag nu je premie aan voor werkplekleren!

Vraag nu je premie aan voor werkplekleren!

Biedt jouw organisatie werkplekleren aan? Dan weet je dat dit tijd en dus ook geld kost.