Vlaams opleidingsverlof telt ook dit academiejaar dubbel

Vlaams opleidingsverlof telt ook dit academiejaar dubbel

Hoe wakker je de leergoesting van werknemers aan? Het maximaal aantal VOV-uren (Vlaams opleidingsverlof) verdubbelen is een goed begin. Dat kan dankzij de Vlaamse overheid.

Dubbele uren dankzij ‘gemeenschappelijk initiatiefrecht’

Ook in het academiejaar 2022-2023 kan elke medewerker tot 250 uren betaald opleiding volgen — op basis van een eigen opleidingskeuze of een voorstel van de werkgever. Zo kan de werkgever vanuit een breder perspectief leerpotentieel aanduiden. Al kan de medewerker een voorstel van de werkgever ook weigeren. Maar dan blijft het aantal uren beperkt tot 125 omdat het gemeenschappelijk initiatiefrecht dan vervalt. Deze 'versoepeling' trad vorig academiejaar in en wordt dit jaar verlengd. 

 

Meer keuzemogelijkheden

  • De werkgever mag ook opleidingen voorstellen die los staan van de huidige jobinhoud binnen het VOV. De andere noodzakelijk zijn om de job te kunnen uitvoeren, blijven ten laste van de werkgever. 
  • In het schooljaar 2022-2023 is het gemakkelijker om minimum 32 uur opleiding te volgen. Want alle inschrijvingen tellen mee ook al volg je ze niet bij eenzelfde opleidingsverstrekker. Zo komen korte opleidingen ook in aanmerking voor het Vlaams opleidingsverlof.

 

Ook voor blended learning!

Het Vlaams opleidingsverlof houdt sinds kort ook rekening met e-leren. Door ‘contactleren’ ruimer te interpreteren, komt nu ook blended leren (combinatie van contactleren en afstandsleren) in aanmerking voor VOV. Dat zorgt voor nog meer mogelijkheden om betaalbaar te blijven bijleren.

 

In dit 'Besluit van de Vlaamse regering' vind je alle details.

Lees ook

Onze meest gestelde HR-vragen

Onze meest gestelde HR-vragen

De social profit is een levendige sector met veel projecten en uitdagingen. En dus komen er bij Verso regelmatig vragen binnen, ook over medewerkersbeleid.

Echt het verschil maken met inclusief ondernemen

Echt het verschil maken met inclusief ondernemen

“Ja, we maakten een vreugdedansje toen we een ‘go’ kregen”, zeggen Kirsten D’Hooghe en Katleen Schueremans."

Nog tot 2023 stagebonus voor min 18-jarigen

Nog tot 2023 stagebonus voor min 18-jarigen

De Vlaamse regering besliste om de uitbreiding van de stagebonus voor plus 18-jarigen een extra jaartje te verlengen, tot en met het schooljaar ’22-’23.…

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan nieuw project rond inclusie op …