HRscan liet vele bonte ideeën samensmelten tot één duidelijke toekomstvisie

HRscan liet vele bonte ideeën samensmelten tot één duidelijke toekomstvisie

Marc Bormans is een van drijvende krachten achter vzw tRede, een samenwerkingsverband van 12 voorzieningen voor de opvang en begeleiding van personen met een handicap in Vlaams-Brabant: “Elk van de 12 voorzieningen heeft zijn eigen vertegenwoordiger in onze HR-groep. Om in die veelheid aan stemmen en ideeën eenheid te brengen, gebruikten we de HRscan.”

Al die bonte ideeën samenbrengen tot een heldere beleidslijn, hoe begin je daaraan? Marc Bormans blikt terug: “Onze vzw vertegenwoordigt 12 verschillende voorzieningen. Die streven allemaal naar hetzelfde einddoel. Maar tegelijk kampt elk voorziening toch ook met zijn eigen uitdagingen. Daarom zochten we een tool om onze gezamenlijke toekomstvisie helder te krijgen. En die vonden we in de vorm van de HRscan. In dit traject kreeg elke vertegenwoordiger in onze HR-groep de kans om zijn zeg te doen over de focus en werkpunten voor de komende periode. De verzamelde input vormde de basis voor een gedeelde analyse en een gedragen prioriteitenlijst.”

Sneller nieuwe medewerkers dankzij beter begrip

Marc zag van op de eerste rij hoe de HRscan een nieuwe dynamiek op gang deed komen binnen vzw tRede: “Na het eerste contact met de adviseur van Verso-HRwijs werd de samenwerking almaar hechter — net zoals met andere partners, bijvoorbeeld de VDAB. Verso-HRwijs organiseerde samen met VDAB al regelmatig initiatieven om de arbeidsbemiddelaars en werkgevers in onze sector dichter bij elkaar te brengen — onder andere een bustour die op één dag drie uiteenlopende sociale ondernemingen aandeed. Tijdens hun bezoek aan tRede ontdekten de arbeidsbemiddelaars onmiddellijk voor welke werk- en stageplaatsen we kandidaten zochten. Maar de HRscan zorgde er ook voor dat heel wat projecten in een stroomversnelling terechtkwamen. Dankzij de heldere analyse groeide een sense of urgency bij de directies van onze instellingen. Zo beseften we bijvoorbeeld dat we proactief moesten omspringen met rekrutering. Door de arbeidsbemiddelaars sneller en duidelijker te vertellen over onze specifieke noden, waren we minder achter de feiten aan het aanhollen. Omdat we vlotter nieuwe krachten vonden, bleef het takenpakket voor de andere medewerkers werkbaarder.”

Aanrader: “Door tijd te investeren hou je iedereen actief betrokken”

Geen wonder dat Marc Bormans de HRscan een absolute aanrader vindt: “Tenminste, als je samen met jouw team bereid bent om voldoende tijd in het proces te steken — zowel tijdens de voorbereiding, de audit zelf als bij de opvolging van de resultaten. Want de HRscan schept verwachtingen. Presenteer de resultaten daarom in een verslag mét de nodige duiding in een constructieve context. Zo hou je alle betrokken partijen gemotiveerd waardoor je de gemeenschappelijke doelen vlotter bereikt. Als je daarna ook bewust omgaat met de opvolging van je projecten, is dit een waardevolle tool om tot een duurzame toekomstvisie te komen. Want alles blijft uiteraard evolueren en veranderen. Daarom is het belangrijk om elke nieuwe situatie telkens te analyseren om je aanpak gericht bij te sturen als dat nodig is.”

Vraag nu ook een gratis HRscan aan voor jouw organisatie

Lees ook

HRscan voor sociale ondernemingen: snel, gratis en precies

HRscan voor sociale ondernemingen: snel, gratis en precies

De HRscan vertelt je snel, gratis en heel precies waar het medewerkersbeleid in jouw sociale onderneming nog beter kan.

HRscan is basis voor ons nieuwe medewerkersbeleid

HRscan is basis voor ons nieuwe medewerkersbeleid

Catelijne Devriendt, coördinator van vzw De Molenketjes, een opvanginitiatief voor kinderen van 0 tot 12 jaar in Molenbeek: “Via HRwijs van Verso ontdekten we …

HRscan houdt medewerkers gemotiveerd binnen snelgroeiende Sporty

HRscan houdt medewerkers gemotiveerd binnen snelgroeiende Sporty

Steffi Swennen is eindverantwoordelijke bij Sporty vzw. De vereniging ging aan de slag met de HRscan van HRwijs. …

Onze meest gestelde HR-vragen

Onze meest gestelde HR-vragen

De social profit is een levendige sector met veel projecten en uitdagingen. En dus komen er bij Verso regelmatig vragen binnen, ook over medewerkersbeleid.