Checklist bij aanwervingen

Checklist bij aanwervingen

Levanto ontwikkelde een handige lijst van generieke competenties waarover een jobkandidaat zou moeten beschikken, ongeacht de functie.

De 'Checklist Intake' staat stil bij de motivatie, de kennis en ervaring, het leervermogen en de leerbereidheid en - voor anderstaligen - het niveau Nederlands.

Met deze checklist heb je een objectief instrument om de verschillende kandidaten tegenover elkaar af te wegen. Of je nu een gestructureerd interview doet of het gesprek de vrije loop laat.

Commentaar van een expert

Deze tool is een houvast voor het evalueren van kandidaten in een specifieke context. Voor medewerkers die starten in een aanwervende rol kan deze tool ook steun bieden.
Zelf gebruikte ik deze nog niet, maar wel het idee op zich. 'Welke criteria gaan we hanteren bij de evaluatie van kandidaten?' is een belangrijke vraag. 
Deze tool lijkt me eerder gericht naar aanwervingen bij maatwerkbedrijven (doelgroep medewerkers) of bij heel uitvoerende jobs.
Ik vind deze tool zelf te eng. Praktisch is het idee bruikbaar, vertaling naar de eigen context is sowieso noodzakelijk.

Joost Van Driessche

Lees ook

Selectiemethodieken: de do's en DONT's

Selectiemethodieken: de do's en DONT's

Er is een groeiend besef dat werken op basis van wetenschappelijke inzichten, feiten en meetbare begrippen leidt tot snellere en betere resultaten. 

Selectiescenario

Selectiescenario

Aangezien het belangrijk is om alle sollicitanten op eenzelfde, objectieve manier te beoordelen, doe je er goed aan om een gestructureerd interview af te nemen.…

STARR-methode: de HR-techniek die gedrag helpt doorgronden

STARR-methode: de HR-techniek die gedrag helpt doorgronden

Met de STARR-methode beoordeel je gedrag van (toekomstige) medewerkers tijdens sollicitatie-, evaluatie- of functioneringsgesprekken.

Hoe kun je multicultureel talent vinden en behouden?

Hoe kun je multicultureel talent vinden en behouden?

Wij bij Verso ontwikkelden voor jou een digitale gids rond 'Multicultureel talent vinden en behouden'.