Financiering van je opleidingen

Financiering van je opleidingen

Om je opleidingsinspanningen te financieren kan je ondersteuning krijgen. Dat wist je misschien al wel. Maar weet je ook welke wegen je hiervoor kan bewandelen?

Alle mogelijkheden op een rijtje

Vlaams opleidingsverlof (VOV)

Benieuwd waar jij of je werknemer recht op heeft? Raadpleeg dan de webpagina van de Vlaamse overheid.

Examens bij de examencommissie

Ook examens bij Vlaamse Examencommissie secundair onderwijs geven recht op VOV. 

Ondersteuning via VDAB (ook voor werkenden)

Ten slotte heeft ook VDAB een aantal mogelijkheden voor jou en je werknemers.

Sectorale ondersteuning

Indien je recht hebt op het vormingsbudget, krijgt de onderneming een maximum toegekend bedrag. Deze bedragen zijn sectorafhankelijk. Voor meer info kan je terecht bij VIVO, het Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding voor social profit ondernemingen. VIVO heeft voor werknemers ook zelf een vormingsaanbod.

Bij hen kan je als sociale onderneming het budget aanvragen om je opleidingen te financieren. De terugbetalingen gebeuren maandelijks.

Tot slot

Is je onderneming in Brussel gelegen? Steek dan je licht op bij Actiris.

Verso organiseert vormingen en opleidingen voor directieleden of coördinatoren, leidinggevende functies, HR-verantwoordelijken.... In sommige gevallen zijn die gratis. Soms zijn ze betalend, maar sowieso springt Verso bij in de kosten door het inschrijvingsbedrag te verlagen. 

Nog geen vorming op je programma dit najaar? Kijk snel naar ons aantrekkelijk aanbod en schrijf je in.

Belangrijke rol voor werkgevers

Vanuit de Vlaamse overheid worden er dus wel wat mogelijkheden geboden. Dat heeft als doel dat werknemers blijven leren tijdens hun carrière. Maar goed opgeleide werknemers krikken de kwaliteit van de werking van de onderneming wel op. Daarom heeft het zeker zijn waarde om:

In een leidinggevende functie ben je goed geplaatst om te bepalen welke:

Duurzaam opleidingsbeleid op de rails zetten is ontzettend belangrijk. Lees in het artikel over waarom dat zo precies zijn voordelen heeft...

Lees ook

In 5 stappen naar een leerbeleid voor jouw organisatie

In 5 stappen naar een leerbeleid voor jouw organisatie

Van het ontwikkelen van een visie, een analyse van de huidige situatie, over het formuleren van je leerdoelen en -behoeftes, het in praktijk brengen van je leerinspanning…

Help... een verplicht opleidingsplan!

Help... een verplicht opleidingsplan!

De arbeidsdeal verplicht werkgevers met minstens 20 werknemers om jaarlijks - voor 31 maart - een formeel opleidingsplan op te stellen. Ontdek hier de richtlijnen é…

Bore-out door overkwalificatie: is jobcrafting de redding?

Bore-out door overkwalificatie: is jobcrafting de redding?

Doctoraatsstudente Claudia Rooman en professor Eva Derous deden onderzoek naar overkwalificatie van medewerkers en of job crafting daar een oplossing voor kan zijn. Job …

Proactief loopbaangedrag faciliteren

Proactief loopbaangedrag faciliteren

'Hoe kan je als werkgever proactief loopbaangedrag faciliteren?' Dat is de vraag die Elias Janssen, doctoraatstudent van de Radboud Universiteit van Nijmegen, zich voor z…