Het recept voor gelukkige medewerkers

Het recept voor gelukkige medewerkers

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zich elke dag goed voelen op het werk? Jochen Bessemans, senior consultant bij Acerta, deelt met jou het recept voor gelukkige medewerkers.

Zorg voor een goede ‘employee experience’

Van het sollicitatiegesprek tot de aanwerving, tot misschien zelfs een promotie of functiewijziging: elke medewerker legt als het ware een reis af binnen je bedrijf. Deze reis wordt ook wel de employee journey genoemd. Wanneer je medewerker die ‘reis’ als positief ervaart, dan zal dat zijn vruchten afwerpen. Bij een goede employee experience zal je medewerker immers gelukkiger zijn, meer betrokkenheid tonen én gemotiveerder en productiever zijn.

Hoe zorg je ervoor dat die employee experience goed verloopt? Door voldoende aandacht te schenken tijdens elke fase van de reis. Denk maar aan onthaal, talentontwikkeling, welzijn of zelfs het afscheid. Breng al deze processen goed in kaart, en zorg dat er nergens hiaten zitten.

Optimaliseer het ABC

Heb jij al gehoord van de zelfdeterminatietheorie? Deze theorie stelt dat werknemers drie basisbehoeftes hebben: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie (ABC). Vervul je deze behoeften, dan zullen je medewerkers gemotiveerder en gelukkiger zijn.

Autonomie is het gevoel van psychologische vrijheid. Laat je medewerker mee beslissen, geef hem/haar keuzemogelijkheden.

Betrokkenheid gaat over positieve werkrelaties. Maak je team sterk en hecht, zorg voor een sfeer van vertrouwen en openheid.

Competentie gaat over het gevoel doeltreffend te zijn, talenten te kunnen benutten en zelfontwikkeling. Hiervoor kan je een cultuur van kennisdeling en zelfontwikkeling stimuleren.

Onderschat de rol van de leidinggevende niet

Uit menig onderzoek blijkt dat het geluk van je medewerkers voor een groot stuk afhangt van de leidinggevende, meer bepaald van zijn/haar people management skills. Wanneer de leidinggevende inzet op de talenten van zijn medewerkers en oog heeft voor de ontwikkeling van het team, naar hun welzijn vraagt en duidelijk en transparant communiceert, dan zijn je medewerkers gelukkiger en minder geneigd om van job te veranderen. Je herkent hier natuurlijk ook de basisbehoeften uit de zelfdeterminatietheorie in. Wat je echter niet over het hoofd mag zien, is dat de leidinggevende een cruciale rol speelt in dit verhaal.

Doe nu de ABC-zelftest voor leidinggevenden!

Lees ook

Langer met goesting aan de slag

Langer met goesting aan de slag

Langer werken stelt uitdagingen aan medewerkers en organisaties. Om langer aan de slag te kunnen blijven, is ‘werkbaar werk’ gedurende de hele carrière…

Leiding geven vanop afstand: 6 tips

Leiding geven vanop afstand: 6 tips

Hoe hou je medewerkers die thuiswerken gemotiveerd? Op welke manier bewaak je het welzijn van je medewerkers? Hoe kan jij hen hierbij als werkgever maximaal bij ondersteu…

De ABC-zelftest voor leidinggevenden

De ABC-zelftest voor leidinggevenden

In een goed draaiend team werken? Dat wil iedereen wel. Maar wat is de rol van de leidinggevende daarin? Hoe goed lukt het om collega’s in hun veerkracht te houden?…

“Agressie is altijd betekenisvol”

“Agressie is altijd betekenisvol”

Hoe gaat het eraan toe op je werk? Krijg je positieve feedback of bagger? Heb je fijne collega’s of bullebakken? Een gezonde omgeving is cruciaal om goed te werken.…