Selectiescenario

Selectiescenario

Aangezien het belangrijk is om alle sollicitanten op eenzelfde, objectieve manier te beoordelen, doe je er goed aan om een gestructureerd interview af te nemen.

Lange tijd werden intelligentietests als de beste werkende selectietechnieken gezien, maar “IQ-tests zijn blijkbaar toch een stuk minder voorspellend dan aanvankelijk gedacht. Gestructureerde interviews komen uit een analyse van Sackett, Zhang, Berry en Lievens dan weer naar voor als de best voorspellende tool.” - Uit HRmagazine - Gestructureerd interview voorspelt het best een goede match

Een gestructureerd interview afnemen doe je aan de hand van een interviewleidraad, oftewel een ‘selectiescenario’. Hierin neem je alle vragen op die gesteld (kunnen) worden. Daarin heb je aandacht voor volgende onderdelen:

  1. Kennismaking

    Tijdens de kennismaking kom je niet alleen meer te weten over de kandidaat; de kandidaat komt ook meer te weten over jou en de selectieprocedure. Je zorgt ook voor een ijsbreker, zodat de kandidaat zich meer op zijn gemak voelt tijdens het interview.

  2. Informatie

    In deze fase van het sollicitatiegesprek peil je naar CV en ervaring, welke werkomgeving bij de kandidaat past, de motivatie, competenties (te bevragen volgens de STARR-methode) en werkattitude. Zelf geef je ook voldoende informatie over de organisatie en de beschikbare functie. Tenslotte check je of de kandidaat zelf nog vragen heeft.

  3. Afronding

Het ‘selectiescenario’ is een goede basis om je eigen interviewleidraad op te baseren.

Deze leidraad werd opgemaakt door POP consult & coaching.  

Download het ‘selectiescenario’ en ga er zelf mee aan de slag

Lees ook

Hoe zorg je voor een positieve ervaring bij sollicitaties?

Hoe zorg je voor een positieve ervaring bij sollicitaties?

Slaagt jouw organisatie erin een positieve indruk na te laten bij sollicitanten? Wat zijn de voordelen van een positieve kandidaat ervaring? En hoe pak je dat aan?…

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?

Selectiemethodieken: de do's en DONT's

Selectiemethodieken: de do's en DONT's

Er is een groeiend besef dat werken op basis van wetenschappelijke inzichten, feiten en meetbare begrippen leidt tot snellere en betere resultaten. 

STARR-methode: de HR-techniek die gedrag helpt doorgronden

STARR-methode: de HR-techniek die gedrag helpt doorgronden

Met de STARR-methode beoordeel je gedrag van (toekomstige) medewerkers tijdens sollicitatie-, evaluatie- of functioneringsgesprekken.