Bereid je voor op een opleiding in enkele stappen

Bereid je voor op een opleiding in enkele stappen

Wist je dat een paar kleine inspanningen al invloed hebben op de inhoud van jouw opleiding of die van een medewerker? En dat je zo meer leerrendement haalt? Zelfs voor het team zijn er voordelen.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Maak gebruik van onderstaande 6 tips. 

1. Bedenk op voorhand wat je precies wil leren en waarom

Wees je bewust van de leervragen en leernodenMaak ze kenbaar en vergroot zo de kans dat de opleiding daarbij aansluit. Een goede leervraag is gericht op het resultaat dat je uit de opleiding wil halen. Maak daarvoor gebruik van volgende formulering: "Ik wil… (leren) om … te kunnen."

Maak voor de inschrijving dus een lijstje met wat je wil dat er zeker wordt geleerd. Gebruik het tijdens de opleiding om na te gaan of je nog extra vragen wil stellen.

2. Breng de collega’s op de hoogte

Laat het team weten dat een bepaalde opleiding wordt gevolgd en waarom. Vraag naar de gerelateerde leervragen. Zo help je achteraf ook de collega's op weg. Bovendien vinden de nieuwe skills en ervaringen makkelijker ingang als je hen betrekt.

3. Doe al wat research

Kijk altijd goed na wat de opleiding precies inhoudt. Heeft een collega toevallig al info over het onderwerp? Grasduin daar dan al eens door. Je kan ook theorieën en modellen opzoeken die bij het onderwerp horen.

Meer een beelddenker? Geef het onderwerp eens in op kanalen, zoals Pinterest of Youtube.  

4. Zoek een maatje

Laat collega's eens samen een opleiding volgen. Zo hou je elkaar scherp en vergemakkelijk je de toepassing in de praktijk. Ook nadien is er voldoende ruimte en tijd nodig om samen te werken en kennis te integreren.

5. Organiseer je

Voorzie voldoende tijd om de cursus of opleiding succesvol af te ronden. Weet je vooraf dat de opleiding slechts gedeeltelijk kan gevolgd worden? Bespreek dit dan en zoek samen naar een oplossing. Afwezigheid brengt het effect van de opleiding in het gedrang.

Eventueel neemt iemand het werk over tijdens de afwezigheid? Voorkom dat er na de afwezigheid ook veel werk ligt te wachten. Zo komt er van de toepassing op de werkvloer niets meer in huis.

6. Plan terugkoppeling

Bespreek wanneer het geleerde teruggekoppeld wordt. Zo verzeker je je ervan dat er in het team ruimte zal zijn voor wat jij of je collega leerde. 

Ben je directielid van een sociale onderneming? Of ben je leidinggevende? Check dan zeker onze uitgebreide pagina met events en vormingsaanbod over medewerkersbeleid, sociaal ondernemen en innoveren.

Ben je op zoek naar een vorming voor je medewerkers? Bekijk hier alvast het ruime aanbod van vormingen van VIVO.

Eenmaal terug op de werkvloer blijken sommige issues toch lastiger op te lossen. Hoe fijn zou het zijn als je je vragen nog eens rechtstreeks aan een expert kon stellen? Goed nieuws: vanaf nú kan jij deelnemen aan onze online Q&A’s! Onze eerste editie betreft het thema feedbackcultuur implementeren op 28 november. Interesse? Schrijf je tijdig in!

In veel gevallen bestaat er financiële ondersteuning wat opleidingen betreft.  Denk hier aan bij je inschrijving.

Lees ook

In 5 stappen naar een leerbeleid voor jouw organisatie

In 5 stappen naar een leerbeleid voor jouw organisatie

Van het ontwikkelen van een visie, een analyse van de huidige situatie, over het formuleren van je leerdoelen en -behoeftes, het in praktijk brengen van je leerinspanning…

Help... een verplicht opleidingsplan!

Help... een verplicht opleidingsplan!

De arbeidsdeal verplicht werkgevers met minstens 20 werknemers om jaarlijks - voor 31 maart - een formeel opleidingsplan op te stellen. Ontdek hier de richtlijnen é…

Proactief loopbaangedrag faciliteren

Proactief loopbaangedrag faciliteren

'Hoe kan je als werkgever proactief loopbaangedrag faciliteren?' Dat is de vraag die Elias Janssen, doctoraatstudent van de Radboud Universiteit van Nijmegen, zich voor z…