Job- of taakrotatie

Job- of taakrotatie

Kleinere vzw’s en werkgevers vrezen soms voor uitstroom omwille van weinig promotiemogelijkheden. Kleine ingrepen kunnen echter al veel doen, waardoor je jobs voldoende gevarieerd houdt. Daar is het creëren van mogelijkheden tot afwisseling en rotatie een belangrijk element in.

Enkele tips:

1/ Sta regelmatig stil bij ieders job en durf de huidige taakverdeling in vraag te stellen. Dat kan in individueel verband (jobcrafting) of in teamverband (teamcrafting). Je kan dit proces tot een periodiek onderdeel van je werking maken (bvb. 1x om de 2 jaar).

2/ De mogelijkheid van te wisselen tussen fysiek zwaardere en minder zwaardere taken of jobs kan een antwoord bieden voor mensen die fysieke klachten ervaren.

3/ Organiseer je werking zodat medewerkers bijvoorbeeld 1 dag per jaar met een collega meedraaien of laat in het kader van een project taken van collega’s overnemen. Dit kan misschien wel op een andere afdeling? Bijkomend krijgen mensen op die manier een beter zicht op elkaars taken en krijg je als leidinggevende al een betere kijk op mogelijkheden tot doorstroom van medewerkers.

4/ Jobrotatie creëert de mogelijkheid om eens ’over het muurtje’ te kijken en een tijdje op een andere dienst of zelfs in een andere organisatie mee te draaien. Jouw organisatie kan hier veel van leren, zeker als je de uitwisseling vanuit een gerichte leervraag plaats laat vinden. Je kan dit soort van uitwisselingen samen met andere organisaties opzetten en zo een win-win creëren.

5/ Als je een vacature hebt, ga dan eerst intern na of er misschien geschoven kan worden met taken om functies van bestaande medewerkers beter te laten aansluiten bij hun talenten, wensen en behoeftes. Geef interne medewerkers ook steeds de kans om te solliciteren. Het helpt als je hen actief aanspreekt hierop.

Kijk dus zeker voor tips rond interne mobiliteit naar het volgende : Jobkansen in de organisatie

Lees ook

Bore-out door overkwalificatie: is jobcrafting de redding?

Bore-out door overkwalificatie: is jobcrafting de redding?

Doctoraatsstudente Claudia Rooman en professor Eva Derous deden onderzoek naar overkwalificatie van medewerkers en of job crafting daar een oplossing voor kan zijn. Job …

Een betere baan tijdens én na corona

Een betere baan tijdens én na corona

Sinds de uitbraak van corona is één op de vijf werknemers minder positief over het werk, zo blijkt uit een studie van KU Leuven en interimbedrijf Tempo-Team…

“Interne communicatie is een must, geen nice to have”

“Interne communicatie is een must, geen nice to have”

Elke organisatie draait vierkant zonder de olie van een goede interne communicatie. Aan welke knoppen je daarvoor moet draaien en waarom, is het vakgebied van Erwin Van O…

Cumulatieve en intersectionele discriminatie

Cumulatieve en intersectionele discriminatie

Discriminatie is in de praktijk vaak een cumulatie of een combinatie van beschermde criteria. Hierover was er echter geen specifieke wetgeving. De gewijzigde discriminati…