De coronacrisis heeft zoals in alle sectoren een grote impact op het management van sociale ondernemingen. Lees hier het laatste nieuws.

Arbeidsplaatsen

De social profit is goed voor 408.546 arbeidsplaatsen, wat staat voor 17,8% van de loontrekkende werkgelegenheid in Vlaanderen. Ongeveer een kwart van deze arbeidsplaatsen situeert zich in de openbare social profit. Daarnaast zijn er 47.321 zelfstandigen actief in de social profit, goed voor 7,6% van alle zelfstandige arbeidsplaatsen in Vlaanderen.

Sinds 2007 groeide het aantal jobs in de ‘gezondheidszorg’ meer dan dubbel zo snel (+17,9%) dan gemiddeld op de Vlaamse arbeidsmarkt (+7,3%). Idem voor de ‘maatschappelijke dienstverlening’ (+15,3%). In de sector ‘cultuur, ontspanning en sport’ lag de groei (+8,1%) tussen 2007 en 2017 ook hoger dan het Vlaams gemiddelde.

Deze sterkere werkgelegenheidsgroei in de social profit houdt verband met het geringe aantal jobs dat er verdwijnt, eerder dan dat er effectief meer nieuwe jobs worden gecreëerd dan gemiddeld op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Deze cijfers worden twee keer per jaar geactualiseerd. De laatste update gebeurde in september 2019.

Sector

Sector en regio

Subsector

Zelfstandigen

Dynamiek

Ik help je graag

Dirk Malfait

Dirk Malfait

Beleidsadviseur arbeidsmarkt en onderwijs

Stel je vraag