Een loopbaangesprek is een formeel gesprek waarin je wil achterhalen hoe medewerkers hun job ervaren en hoe ze hun loopbaan verder zien evolueren.
Het gesprek wordt best gevoerd tussen een direct leidinggevende, de directeur of coördinator van de organisatie en een medewerker.
Waarom praten over loopbanen?
Het belangrijkste doel van een loopbaangesprek is in kaart brengen wat je medewerker nog wil in zijn loopbaan en hoe dat aansluit bij zijn huidige job en bij de (toekomstige) mogelijkheden binnen de organisatie. Aan het einde van het gesprek hebben beide partijen meer duidelijkheid over wensen en mogelijkheden binnen de organisatie. Je maakt met je medewerker(s) afspraken gemaakt over hoe de groei ondersteund of gerealiseerd kan worden.
Het loopbaangesprek versus het functioneringsgesprek
Een loopbaangesprek verschilt op een aantal fronten van het functioneringsgesprek:
- Het loopbaangesprek kijkt vooruit op middellange en lange termijn. Een functioneringsgesprek gaat eerder over het heden en de nabije toekomst.
- Er wordt gepraat over de bredere context van het werk - bijvoorbeeld combinatie met het gezinsleven.
- Er wordt actief gekeken naar de talenten, ambities en groeimogelijkheden die de medewerker in zich heeft. Mogelijkheden binnen de organisatie om talenten meer in te zetten en ambities voor de verdere loopbaan, worden verkend.
- Loopbaangesprekken worden meestal eens in de paar jaar gehouden, bijvoorbeeld drie- of vijfjaarlijks. Sommige organisaties kiezen voor vaste momenten zoals na vijf jaar anciënniteit, vijf jaar voor het pensioen, etc. Praten over hoe een medewerker zijn of haar loopbaan verder ziet evolueren, kan ook een periodiek weerkerend onderdeel zijn van een functioneringsgesprek.
In 3 stappen naar een goed loopbaangesprek
Stap 1: bereid je voor
Plan het gesprek tijdig in en geef je medewerker voldoende tijd om te reflecteren. Bereid het gesprek zelf ook voor door de talenten van de medewerker en de mogelijkheden die jij ziet in de organisatie op te lijsten.
Stap 2: stel de juiste vragen
Belangrijke vragen zijn:
- Waar doe je graag, waar krijg je energie van en zie je mogelijkheden om dat meer in te zetten?
- Waar zie je jezelf over x jaar? Hoe lang wil je nog werken? Wat wil je graag nog realiseren?
- Welke uitdagingen zijn eigen aan de levensfase waar de medewerker in zit en wat kan helpen om die aan te gaan?
Als de medewerker zijn ambities maar heel moeilijk kan verwoorden, of ontevreden is, kan het een goed idee zijn om hem of haar door te verwijzen naar externe loopbaanbegeleiding in een gesubsidieerd loopbaancentrum.
Niet overtuigd van deze optie? Lees dan onze blog 'vijf voor(oor)delen bij loopbaanbegeleiding'.
Stap 3: maak afspraken
Op het eind van het gesprek leg je best samen enkele afspraken of conclusies vast, als het kan schriftelijk.