Leidraad loopbaangesprek

Leidraad loopbaangesprek

Wil je je medewerkers zo lang mogelijk gemotiveerd en productief aan de slag houden? Is hun ervaring en talent te nuttig om te verliezen? Laat je dan helpen met onderstaande tool 'leidraad loopbaangesprekken' van het ESF-project 'Langer Werken'.

Klik door naar de website 'Langer Werken' voor meer achtergrondinformatie over het loopbaangesprek. Ook op onze website vind je meer uitleg over loopbaangesprekken

Commentaar van HR-experte Carine Drijkoningen

Deze leidraad is gebaseerd op de zelfdeterminatietheorie, die stelt dat motivatie van medewerkers sterk samenhangt met 3 factoren: autonomie, binding en competentie/talent (ABC).

Zelf heb ik nog geen loopbaangesprek gevoerd met dit instrument. Onze loopbaangesprekken zijn meestal wat korter en nemen 1 tot 3 vragen op per aspect. 

Extra elementen die toegevoegd kunnen worden, zijn bv. een tevredenheidsscore geven voor de job, het team, de leidinggevende (indien hiervoor openheid bestaat, vergt een openfeedbackcultuur), de organisatie - om dan te bekijken wat er in dit cijfer zit, alsook wat er nodig is om volgend jaar één punt hoger te scoren en wat hierin het eigen aandeel kan zijn (het gaat immers om een loopbaangesprek). 

Nog belangrijker dan het gesprek, is de opvolging ervan: een éénmalig gesprek volstaat immers niet, alles staat of valt met tussentijdse (formele of informele) opvolging op vraag van medewerker en/of leidinggevende. In elk geval bieden de opgestelde vragen wel inspiratie voor een instrument op maat van je organisatie.

Meer en meer zien we dat organisaties de traditionele functionerings- en evaluatiegesprekken schrappen en overgaan tot ontwikkelings-, groei- of loopbaangesprekken. We raden aan om het kader voor een gesprek zeer duidelijk te maken. Er is heel vaak begripsverwarring met hardnekkige beelden en overtuigingen inzake 'evaluaties'.

Lees ook

Mijn Loopbaanplan

Mijn Loopbaanplan

Wil je meer ontwikkelkansen voor je medewerkers? Krijg je graag een beter inzicht in de talenten en beperkingen in hun huidige job? Benieuwd hoe je ze kunt versterken? Ko…

Vijf voor(oor)delen bij loopbaanbegeleiding

Vijf voor(oor)delen bij loopbaanbegeleiding

Hoe houdt een werkgever zijn medewerkers gemotiveerd om te voorkomen dat ze onverwacht het ‘hazenpad’ kiezen? “Ah, zeker niet door over loopbaanbeg…

Ontwikkelgesprek

Ontwikkelgesprek

Dit sjabloon van een ontwikkelgesprek geeft structuur aan de gesprekken met je medewerkers.

Sjabloon loopbaangesprek

Sjabloon loopbaangesprek

Een overzichtelijke tool met alle thema's die in een loopbaangesprek aan bod kunnen komen.