Grasduinen door HR-boekenland

Grasduinen door HR-boekenland

Ben jij ook iemand die graag een boek cadeau geeft, voor een verjaardag of als eindejaarscadeau? Of ben je iemand die graag grasduint in een of andere bibliotheek of boekhandel? Uitkijkend naar een gezellig avondje in de zetel? Of misschien maak je van die dagelijkse treinrit gebruik om de tijd nuttig in te vullen?

Heel wat experten uit ons HRwijs-netwerk lezen het hele jaar door en bezorgden ons enkele tips. Die maken we graag aan jullie bekend.

De 10 boekentips van onze HR-experten

1. Toon Cornelis van Kwadraet: "Aan de slag met teamcoaching" van Marijke Lingsma

Lingsma kijkt systemisch naar coaching. Daardoor gaat dit boek niet over 1 op 1 coachen, maar ligt de focus wel degelijk op de groeibevordering van teams. Het helpt coaches om vanuit processen te kijken en interventies te doen waardoor teamleden zelf het proces beginnen sturen. Er staan handige modellen in, onder andere situationeel leidinggeven, maar dan op groepsniveau.

TagsWat is coaching?Wat is systemisch leiderschap?

2. Tom Vandooren van Kyrat, "De meetmaatschappij" van Berend van der Kolk

Meten is weten. Dus zijn we met z’n allen met een passie aan het meten geslagen. We tellen onze stappen, zijn gek van allerlei ranglijstjes, berekenen ons BMI, monitoren het aantal kliks op onze website en kwantificeren tevredenheid van klanten en welbevinden van medewerkers met behulp van handige likert-schalen. Cijfers zijn omhuld door een aura van objectiviteit en ‘wetenschappelijkheid’, maar even vaak zetten ze ons op een verkeerd spoor. 

De auteur neemt je in dit fijn en met veel herkenbare voorbeelden doorspekte boekje mee in de zoektocht naar de zin én onzin van cijfers en kwantitatieve analyse. Rode draad in zijn betoog is dat meten best wel een zinvolle bezigheid is, als het een middel is én blijft om een doel in de gaten te houden, en geen doel op zich wordt. 

Een aanrader voor wie beroepshalve data wil omzetten in info. Voor kwaliteitscoördinatoren, HR-managers of leidinggevenden tout court, dus. De vele voorbeelden in het boek zijn inspirerend en vertaalbaar naar een eigen context van zorg, hulpverlening of maatschappelijke dienstverlening.

3. Carine Drijkoningen van Itineris, "Dienend leiderschap" van Roeland Broeckaert

Een makkelijke leesbaar, concreet boek met voorbeelden en overzichtelijke schema's. Weinig bla bla, to the point. Als elke leidinggevende op de werkvloer zou handelen volgens deze gedachtengang zou de wereld er op slag anders uit zien. Theoretische modellen (zoals het ABC-model van Ryan en Deci) krijgen handen en voeten via praktijkvoorbeelden.

TagDienend leiderschap

4. Geert Vansieleghem van Kwadraet, "Omarm de chaos" van Jan Rotmans

Ik vond het erg interessant en het gaf een breed perspectief van wat er allemaal evolueert rond klimaatverandering, ook een deel van hoe je daar als organisatie mee kan omgaan (wat verder gaand dan de stereotype maatregelen), o.a. over welk soort leiderschap in organisaties nodig is. Het sprak me aan omdat het ook erg aansluit bij de kijk op leiderschap die we vanuit Kwadraet graag hanteren, met veel horizontaliteit, veeleer feminien dan masculien leiderschap. Maar dat dus in het bredere samenlevings- en wereldplaatje. 

TagStart-to-SDG!

5. Inge Laperre van Vonst, "De moed van imperfectie" van Brené Brown

Het is niet dik, leest als een trein en het doet je stil staan bij wie je bent als mens. Het is een tripje naar je binnenkant, maar met veel warmte, relativering en wetenschappelijke onderbouw geschreven. Een aanrader voor wie even halt wil houden, maar ook voor elke manager, want leiding geven aan anderen begint ontegensprekelijk bij jezelf.

6. Gil Geron

Gil, eveneens actief voor Narrata vzw, houdt een pleidooi voor prentenboeken. Bij wijze van intro van een overleg (vb. doorgedreven kennismaking, vergadering, teambuilding, start van een nieuw project, strategische dagen) legt ze een aantal boeken aan de kant. Deelnemers mogen er dan een uit kiezen en er een 10- à 30-tal minuten van genieten. Daarna wordt uitgewisseld over waarom ze een boek kozen, wat hen prikkelt in het boekje en waarom, waar het doet aan denken, de boodschap dat het wil meegeven, hoe het inspiratie biedt... Ze kiest voor prentenboeken voor oudere kinderen of boeken die voor volwassenen leuk zijn. Gil verwijst verwijst hierbij bijvoorbeeld naar boeken van Geert De Kockere, Toon Hermans, Toon Tellegen en Brigitte Minne. Een dergelijk oefening bevordert zeker ook de groepsdynamiek.

7. Lisa Coppin van Groeiinzicht, "Van burn-out naar levenszin. De natuurlijke ordening als levensprincipe." van Jane Coerts

In dit boek beschrijft de auteur de dieperliggende oorzaken van burn-out vanuit een systemisch perspectief. De kiemen van een burn-out liggen vaak al in patronen of ervaringen die je vroeg in je leven had. Het boek is een echte eyeopener want gaat voorbij de beschrijving van onze reactie op stress. Als HR medewerker kan je hiermee jouw blik verruimen op wat speelt en wat helpend kan zijn bij het voorkomen van uitval en het bespreekbaar maken. In het tweede deel krijg je heel wat invalshoeken voor de mogelijke behandeling van burn-out. Niet persé om het dan zelf te doen als HR medewerker, wel om te weten wat er nog bestaat en je medewerkers door te kunnen verwijzen. Wat mij betreft een aanrader voor elke mens: los van jouw rol of je eigen ervaring met burn-out zal je zeker zaken herkennen!’

TagsBurn-out

8. Els Haüser, "De HR-ballon, 10 populaire praktijken doorprikt" van Patrick Vermeren

De HR-ballon is een wetenschappelijk onderbouwd boek. Jammer genoeg kan dat niet gezegd worden van veel HR-praktijken waar veel geld voor wordt gevraagd en waar grote en bekende bedrijven desondanks toch mee aan de slag gaan. Dat komt de meerlagigheid, diversiteit en inclusie van medewerkers en inclusieve werkvloeren niet altijd ten goede komt. Het boek 'De HR-ballon' biedt daarom een antwoord.

Tags"Science based HR ligt voor het grijpen"

9. Michel Clerinx van MC Kwadraat, “Over leiderschap. 19 inzichten” van Koen Marichal & Jesse Segers

“Over leiderschap. 19 inzichten” is een recente grondige updating van “De leider in de Spiegel” van 2013. Een inspirerend palet van 19 intrigerende statements rond leiderschap, ongeacht op welk niveau. Wetenschappelijk onderbouwd, vlot verteld, met praktijkgetuigenissen doorspekt en voorzien van heel wat concrete aandachtspunten en to-do’s. Een zinvol “buffet” voor zowel grote als kleine hongertjes naar groei in leiderschap, waarvan ik geregeld een hapje neem en deel.

TagsOntwikkel je leiderschapsstijl -en visie

10. Liesbeth Lambrecht van Impact Organisatiecoach, "Systemisch transitiemanagement" van Maaike Thiecke en Bianca Van Leeuwen

Voor mij was dit een heel verhelderend boek als het gaat over transitie en verandering in organisaties. Iets wat uiteraard niet meer weg te denken is. De transitiefasen in de onderstroom gebruik ik heel vaak in mijn werk in organisaties. Het helpt managers en leidinggevenden ook om veel beter te begrijpen wat er gebeurt bij verandering en dat weerstand zo normaal is. Echt een aanrader vind ik, met tal van praktijkvoorbeelden waarbij de schrijvers geen blad voor de mond nemen. Dit maakt het juist heel herkenbaar. Maaike Thiecke bracht ook het boek 'Cultuurdingetje' uit. Zeker ook de moeite waard als je meer wil weten over organisatieculturen.

TagsWat is systemisch leiderschap?

Heb jij ook een boekentip?

Misschien las je zelfs eens een boek dat je echt heeft geïnspireerd om je HR-beleid op een hoger niveau te tillen? Laat het weten, dan belandt jouw verhaal misschien ook wel op onze website.

Lees ook

Wat is coaching?

Wat is coaching?

Coaching kunnen we omschrijven als het proces waarbij een coach het potentieel van de coachee(s) weet vrij te maken. …

Onze meest gestelde HR-vragen

Onze meest gestelde HR-vragen

De social profit is een levendige sector met veel projecten en uitdagingen. En dus komen er bij Verso regelmatig vragen binnen, ook over medewerkersbeleid.

Administratieve lasten leiden tot lagere jobtevredenheid

Administratieve lasten leiden tot lagere jobtevredenheid

Doctoraatsstudente Jolien Muylaert (UGent) deed onderzoek bij 277 hoofdverpleegkundigen in 108 Vlaamse publieke woonzorgcentra. Ondanks dat ze zich niet specifiek richtte…