Een HR-gids door inclusieland voor social profit

Een HR-gids door inclusieland voor social profit

Met de Onbeperkt-Talentgids wil Verso werkgevers de weg wijzen door het doolhof van informatie over het tewerkstellen van mensen met een arbeidsbeperking. 

Van aanwerven tot onthalen: één handleiding bundelt wat kan en aan welke deuren werkgevers het best aankloppen. Praktijkvoorbeelden vormen de rode draad en zetten de theorie kracht bij.  

Onbekend maakt onbemind

Werkgevers hebben nog niet voldoende kennis om aan de slag te gaan met mensen met een arbeidsbeperking. Dat blijkt uit een uitgebreide bevraging van het project Onbeperkt Talent in de sector. Daaruit ontstaat het idee voor de gids. “Met als doel: sensibiliseren van werkgevers wat betreft de aanwerving van medewerkers met een arbeidsbeperking”, zegt Fatma Qorlazja, HR-adviseur bij Verso. “We vinden het belangrijk dat werkgevers voldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden bij die doelgroep en willen tonen wat er allemaal kan binnen onze sector. Belangrijke onderdelen daarvan zijn waar ze terechtkunnen met vragen en op welke manier ze de werknemers concreet kunnen inzetten op de werkvloer.”

“We willen tonen wat er allemaal kan binnen onze sector”

Oneindig veel opties

VDAB, GTB en verschillende andere partners bieden allerlei trajecten aan voor werkgevers en -nemers bij inclusieve tewerkstelling. Er bestaan oneindig veel opties om je als werkgever te laten begeleiden. “We krijgen hier bij Verso veel specifieke vragen over het onderwerp. Daarom hebben we alle info gebundeld in een overzichtelijke informatiegids”, vertelt Fatma. “Werkgevers kunnen stap per stap leren hoe ze alles in goede banen kunnen leiden, van werving en selectie tot onthaal, inwerking en zelfs opleiding en begeleiding van de werknemer. En waar ze de nodige ondersteuning kunnen vinden als ze merken dat er vanuit de werkgever of -nemer specifieke noden zijn.”

Echte verhalen

De gids toont echte verhalen van echte mensen uit het echte leven, good practices die tonen hoe de theorie zich in de praktijk ontvouwt. “Er bestaan nog andere informatieve gidsen, maar voor ons is het belangrijk om voldoende accenten te leggen op de social profit en die goede praktijken mee te nemen. Zo vertalen we de theoretische inhoud naar de praktijk. Dat maakt deze gids uniek.”

Ontdek zelf één van de succesverhalen uit de gids: IN-Z zet werknemers op duurzaam groeipad in bedrijven - “Match mensen met je organisatie en niet omgekeerd”

Download hier de digitale gids 'Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen'

Lees ook

Arbeidsbeperking: wat is het?

Arbeidsbeperking: wat is het?

Bij het woord handicap of (arbeids)beperking denken we vaak spontaan aan een slechtziende of slechthorende persoon of iemand in een rolstoel. In realiteit gaat het om een…

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

We zijn allemaal op zoek naar zogenaamde ‘witte raven’. En toch kijken we amper verder dan we op het eerste gezicht kunnen zien. Heb je bijvoorbeeld al eens g…

FPC plaveit de weg voor een HR-beleid op maat

FPC plaveit de weg voor een HR-beleid op maat

Wie na een herstelperiode de draad van het werk weer oppikt, komt altijd een beetje terug in een andere organisatie.

Nieuw: HRwijs Inclusief

Nieuw: HRwijs Inclusief

Samen met onze federaties Groep Maatwerk, Herwin, Sociare, SOM, Vlaams Welzijnsverbond, Zorggezind en Zorgnet-Icuro lanceren we HRwijs Inclusief: een project met steun va…