
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zich gemotiveerd voelen op het werk? We delen met jou het recept voor geëngageerde medewerkers.
Gelukkige of geëngageerde medewerkers: wat wil je écht?
Als sociale onderneming wil je natuurlijk dat je medewerkers tevreden en gelukkig zijn. Maar tevredenheid en geluk zijn niet hetzelfde als geëngageerd. En net engagement kan een enorm verschil maken. Engagement of betrokkenheid, dat wil zeggen het gevoel dat medewerkers zich verbonden en verantwoordelijk voelen, is essentieel voor duurzame ondernemingsresultaten.
“Engagement betekent niet gelukkig zijn. Gelukkige medewerkers presteren niet per definitie beter. Als je enkel medewerkerstevredenheid meet of de mate waarin medewerkers gelukkig zijn, dan krijg je geen inzicht in engagement.”
Het recept voor geëngageerde medewerkers
We delen met jou drie essentiële ingrediënten om je medewerkers geëngageerd te houden.
1. Zorg voor een goede ‘employee experience’
Van aanwerving, over inwerking, tot functiewijziging of misschien zelfs een promotie: elke medewerker legt als het ware een reis af binnen je bedrijf. Deze reis wordt ook wel de 'employee journey' genoemd. Wanneer je medewerker die ‘reis’ als positief ervaart, dan zal dat zijn vruchten afwerpen. Bij een goede ervaring zal je medewerker immers meer betrokkenheid tonen én gemotiveerder en productiever zijn.
Hoe zorg je ervoor dat die employee experience goed verloopt? Door voldoende aandacht te schenken tijdens elke fase van de reis. Denk maar aan onthaal, talentontwikkeling, welzijn of zelfs het afscheid. Breng al deze processen goed in kaart, en zorg dat er nergens hiaten zitten.
2. Zet in op duurzame motivatie
Duurzame motivatie is:
- motivatie die van binnenuit komt en niet alleen afhankelijk is van externe prikkels (zoals bijvoorbeeld loon);
- motivatie die gedragen wordt door motivatieondersteunende organisatievoorwaarden.
Vormingsinstelling Kwadraet geeft een model met vijf bouwstenen die bijdragen tot duurzame motivatie:
Het startpunt voor dit model is de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan (1985, 2000). Deze theorie stelt dat werknemers drie basisbehoeftes hebben: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie (ABC). Aan deze drie basisbehoeftes werd nog twee elementen toegevoegd: Betekenis/waarden en Waardering. Vervul je deze 5 behoeften, dan zullen je medewerkers gemotiveerder zijn.
Autonomie
Dit is het gevoel van psychologische vrijheid. Geef je medewerker dus voldoende keuzemogelijkheden.VerBinding
De behoefte aan binding gaat over positieve relaties met anderen op het werk. Een toffe sfeer ervaren op het werk en je verbonden voelen met je collega’s en leidinggevenden. Zorg voor een sfeer van vertrouwen en openheid. zodat iederen zich welkom voelt op het werk.Competentie
De behoefte aan competentie gaat over dingen doen waar je goed in bent. Je talenten gebruiken, verder ontwikkelen en overbrengen. Hiervoor kan je een cultuur van kennisdeling en zelfontwikkeling stimuleren.Aspiraties en waarden
Als je werk aansluit bij wat je belangrijk vindt in het leven en wilt bijdragen aan de samenleving, draagt dit eveneens bij tot je motivatie.Waardering
Het geven en krijgen van waardering dient als een motor voor de vier basisbehoeftes. Waarderend samenwerken is een kerncompetentie van organisaties die duurzame motivatie van medewerkers als ambitie hebben. Het is dus veel meer dan bijvoorbeeld complimenten geven en heel anders dan kritiek inslikken.
3. Onderschat de rol van de leidinggevende niet
Uit menig onderzoek blijkt dat het geluk van je medewerkers voor een groot stuk afhangt van de leidinggevende, meer bepaald van zijn/haar mensgerichte vaardigheden. Wanneer de leidinggevende inzet op de talenten van zijn medewerkers en oog heeft voor de ontwikkeling van het team, naar hun welzijn vraagt en duidelijk en transparant communiceert, dan zijn je medewerkers meer geëngageerd en minder geneigd om van job te veranderen. Je herkent hier natuurlijk ook de basisbehoeften uit de zelfdeterminatietheorie in. Wat je echter niet over het hoofd mag zien, is dat de leidinggevende een cruciale rol speelt in dit verhaal.