De coronacrisis heeft zoals in alle sectoren een grote impact op het management van sociale ondernemingen. Lees hier het laatste nieuws.

Morele stressthermometer

Morele stressthermometer

Doel van dit instrument is het detecteren van (mate van) morele stress bij individuele medewerkers via een laagdrempelig, gevalideerd meetinstrument.

Morele stress is het wrange gevoel dat mensen ervaren wanneer ze hun waarden en visie op goede zorg, op het 'goede' doen, niet in de praktijk kunnen brengen.

Meer info? Neem dan zeker eens een kijkje op de website www.morelestress.be

Commentaar van een expert

“De morele stressthermometer is een handig instrument om een groepsgesprek over morele stress en welzijn te openen. Het verplicht de medewerkers na te denken over de mate van morele stress bij zichzelf.

Het is belangrijk bij aanvang aan te geven dat het niet dient als vergelijking (wie heeft het meeste morele stress), maar dat het een instrument is om even voor zichzelf te reflecteren.

Het instrument is op zich heel eenvoudig, daarom handig voor teams met een lagere scholingsgraad. Het is dan wel belangrijk dat bij aanvang goed wordt uitgelegd wat precies met morele stress wordt bedoeld.”

Mieke Vandorpe

Lees ook

Re•Mo•Ve

Re•Mo•Ve

Re•Mo•Ve (Résilience Morale/Morele veerkracht) is een digitaal instrument dat is ontwikkeld om morele stress op een methodische, proc…

Burnout Assessment Tool (BAT)

Burnout Assessment Tool (BAT)

De onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie van de KU Leuven heeft in 2019 een nieuwe vragenlijst ontwikkeld om op een betrouwbare manier vast te s…

Affiches om burn-out bespreekbaar te maken

Affiches om burn-out bespreekbaar te maken

Wil je binnen je eigen organisatie inzetten op het bespreekbaar maken van burn-out?  Zorgnet-Icuro, één van de HRwijs-partners, ontwierp …