Checklist deconnecteren

Checklist deconnecteren
Bron: IDEWE

De arbeidsdeal garandeert het recht op deconnectie, wat zoveel betekent als het recht om na de werkuren niet gestoord te worden door het werk. IDEWE ontwikkelde een checklist rond deconnecteren die het maken van afspraken in team- of ondernemingsverband begeleidt. 

Waarom inzetten op een beleid rond deconnectie?

Het jongste Imec Digimeter-onderzoek (2022) toont aan dat een groeiend aantal mensen vindt dat digitale technologieën de werk-privébalans moeilijker maken en dat we de innovaties vaak moeilijk kunnen volgen. Een enquête van HR-dienstengroep Acerta meldt dat 64% van de werknemers na de werkuren moeilijk kan stoppen met werken; 6% meer dan twee jaar eerder. 

Hoe gebruik je de checklist?

De checklist kan ingevuld worden op organisatie- of teamniveau. Ze kan ook als leidraad worden gehanteerd bij een bespreking op het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Deconnecteren is een breed thema. Daarom haalt IDEWE verschillende aspecten aan die te maken hebben met zowel de manier van werken tijdens als buiten de werkuren. Er zijn geen goede of foute antwoorden. De antwoorden op de checklist maken enkel duidelijk wat de aandachtspunten kunnen zijn binnen de organisatie op gebied van deconnecteren. Het is aangewezen om de aandachtspunten onder de loep te nemen en afspraken te maken en/of passende maatregelen te nemen.

“Eén ding is zeker: deconnectie is niet eenduidig. Het thema hangt vast met heel wat touwtjes aan andere aspecten van persoonlijk leven en werken. Een deconnectiebeleid opstellen op organisatieniveau is daarom een belangrijke basis maar die zal ook concreet moeten gemaakt worden op teamniveau.”

Op naar de checklist deconnecteren

Lees ook

Hoe een beleid van digitale deconnectie invoeren?

Hoe een beleid van digitale deconnectie invoeren?

Sinds 31 maart 2023 geldt het recht op deconnectie. Hopelijk heeft jouw onderneming hier al de nodige stappen rond gezet? 

Iedereen op vakantie!

Iedereen op vakantie!

Als je niet uitkijkt wordt de toestand van volledige en weldadige deconnectie ook tijdens de officiële vakantieperiode bedreigd. Daarom verzamelde IDEWE vijf tips di…

Checklists re-integratie op het werk

Checklists re-integratie op het werk

De FOD WASO heeft een instrument gemaakt om jou als werkgever te helpen bij de re-integratie van langdurig zieke werknemers op de werkvloer. Ben jij betrokken bij he…

“Agressie is altijd betekenisvol”

“Agressie is altijd betekenisvol”

Hoe gaat het eraan toe op je werk? Krijg je positieve feedback of bagger? Heb je fijne collega’s of bullebakken? Een gezonde omgeving is cruciaal om goed te werken.…