Re-integratie na langdurige afwezigheid

Re-integratie na langdurige afwezigheid

Als werkgever wil je je medewerkers optimaal ondersteunen bij hun terugkeer naar werk na ziekte. Maar hoe zorg je voor een succesvolle re-integratie? En welke ondersteuning is er beschikbaar?

Re-integratie?

"Re-integratie duidt op het proces van afstemming dat nodig is om je medewerker opnieuw een plek te geven op de werkvloer na een middellange of lange afwezigheid omwille van een ziekte, ongeval of operatie."

Je medewerker keert terug in zijn vroegere of in een nieuwe functie. Mogelijk is er sprake van aanhoudende gezondheidsproblemen of functionele beperkingen.

Je medewerker en jij als werkgever hebben er nochtans alle belang bij om de re-integratie te doen slagen.

Vroeger was de visie dat je volledig hersteld moest zijn voor je het werk kon hervatten, maar tegenwoordig zit het aantal progressieve werkhervattingen in de lift. Dat is positief, al was het maar omdat het ook helend kan werken. Het brengt weer structuur in iemands leven, mensen hebben sociale contacten nodig en voelen zich opnieuw nuttig. Een goed begeleide terugkeer kan het genezingsproces van je zieke medewerker bevorderen. En je bespaart als werkgever directe en indirecte vervangingskosten.

Wat kan je als werkgever doen?

Zorg dat je als organisatie een duidelijke missie/visie hebt als het gaat om re-integratie. Want zonder de gepaste voorbereiding en begeleiding is de kans op uitstroom of mislukking groot

Terugkeren naar je oude werkplek na een lange afwezigheid is niet vanzelfsprekend. Na een afwezigheid van 3 tot 6 maanden hervat 50% van de werknemers bij hun vroegere werkgever. Slechts 20% van de werknemers die langer dan een jaar afwezig zijn, starten opnieuw bij hun vroegere werkgever. Slechts een kleine 10% van de werknemers keert terug naar de eigen werkgever na 2 jaar afwezigheid. (Bron: Disability Management@Work)

We geven je alvast een aantal tips mee...

Tijdens de (middel)lange afwezigheid omwille van een ziekte, ongeval of operatie

  • Communiceer en hou contact vanaf dag één. Vraag aan de werknemer hoe en wanneer hij contact wil en met wie. Het moet een open en transparante communicatie zijn met wederzijds respect. Dit werkt het best als iemand die onmiddellijk betrokken is bij de medewerker dit doet, bijvoorbeeld een (direct) leidinggevende. Schakel eventueel een (externe) coach in. Er bestaan gespecialiseerde aanbieders.
  • Bespreek de verdeling van de taken en wie wat zal opvangen. Stel de werknemer daarin ook gerust.
  • Laat weten dat je aan je werknemer denkt. Stuur een bloemetje of een kaartje. Soms mag de leidinggevende ook gewoon zeggen dat hij/zij niet weet wat zeggen. Dit is soms beter dan niets te laten weten of verkeerde dingen te zeggen. Zo is het bijvoorbeeld ook beter om te vragen: ‘hoe gaat het vandaag?’, want ‘hoe gaat het?’ kan een lastige vraag zijn voor een zieke.
  • Vraag aan de werknemer wat er gecommuniceerd mag worden en aan wie. Stel eventueel een vertrouwenspersoon aan die de communicatie overneemt. Dit kan een goede collega zijn, iemand van HR, een coach,…
  • Als iemand ziek is, is de persoon vaak wat gevoeliger en onzeker. Goed bedoelde organisatorische wijzigingen kunnen verkeerd overkomen. Het is daarom belangrijk om daarover goed te communiceren, de afwezige werknemer erbij te betrekken en uit te leggen waarom bepaalde veranderingen worden doorgevoerd.
  • Een laatste tip, maar zeker geen onbelangrijke, vergeet ook de collega’s niet te informeren. Zij moeten vaak inspringen tijdens de afwezigheid en bij werkhervatting. Zij moeten weten welke impact de ziekte kunnen hebben op het functioneren van hun collega. Collega’s denken vaak dat als een collega terugkomt alles achter de rug is, maar dit is helaas niet altijd het geval en dit kan leiden tot misverstanden en frustraties.

Bij de re-integratie

  • Stel procedures op om de re-integratie vlot te laten verlopen.
  • Zorg voor een aanpassing van de werkplek wanneer nodig.
  • Leg contact met de arbeidsgeneesheer en eventueel het ziekenfonds.
  • Bied ergonomische opleidingen aan aan je medewerkers.

Waar vind je steun?

  • De regelgeving omtrent werkhervatting is erg complex. Vraag raad aan je sectorfederatie of aan je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk;
  • Via HRwijs Inclusief kan je beroep doen op kosteloze begeleiding rond thema's als retentie, reïntegratie, redelijke aanpassingen,...; 
  • Op Iknowhowvlaanderen vind je een interessante roadmap voor werknemers, zorgverleners, maar ook voor werkgevers - met per stap en per fase verschillende tips. Wil je liever luisteren, dan is er ook de podcast 'Werken tijdens en na ziekte';
  • Sinds 1 april 2025 kunnen werknemers en werkzoekenden die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn, beroep doen op een tussenkomst van het Terug Naar Werk-fonds, voor zover er saldo is;
  • Vier op de tien kankerdiagnoses gaat naar mensen op beroepsactieve leeftijd. Vroeg of laat word je als werkgever of leidinggevende dus geconfronteerd met een werkhervatting na een kankerdiagnose. Zoek je begeleiding en ondersteuning bij werken na kanker? Vraag ze dan aan bij 'Rentree - werken na kanker', een initiatief van Kom op tegen Kanker. 

Lees ook

Checklist telefonische ziekmelding

Checklist telefonische ziekmelding

Een korte en praktische tool die helpt bij een telefonische ziekmelding van je medewerker. Deze checklist omvat handige vragen die je kan stellen om efficiënt om te …

Breng de kost van ziekteverzuim in kaart

Breng de kost van ziekteverzuim in kaart

Bereken met deze eenvoudige tool hoeveel ziekteverzuim je werkelijk kost. De tool is een onderdeel van een website over de aanpak van een re-integratiebeleid van werkneme…

Voorbeeld ziekteverzuimbeleid

Voorbeeld ziekteverzuimbeleid

De Molenketjes vzw heeft een uitgebreid ziekteverzuimbeleid uitgewerkt.