Re-integratie duidt op het proces van afstemming dat nodig is om een medewerker opnieuw een plek te geven op de werkvloer na een middellange of lange afwezigheid omwille van een ziekte, ongeval of operatie.
De medewerker keert terug in zijn vroegere of in een nieuwe functie. Mogelijk is er sprake van aanhoudende gezondheidsproblemen of functionele beperkingen.
Terugkeren naar je oude werkplek na een lange afwezigheid is niet vanzelfsprekend. Na een afwezigheid van 3 tot 6 maanden hervat 50% van de werknemers bij hun vroegere werkgever. Slechts 20% van de werknemers die langer dan een jaar afwezig zijn, starten opnieuw bij hun vroegere werkgever. Slechts een kleine 10% van de werknemers keert terug naar de eigen werkgever na 2 jaar afwezigheid. (Bron: Disability Management@Work)
Werkgever en medewerker hebben er nochtans alle belang bij om de re-integratie te doen slagen. Een goed begeleide terugkeer kan het genezingsproces van een zieke medewerker bevorderen en bespaart de werkgever directe en indirecte vervangingskosten.
Zonder de gepaste voorbereiding en begeleiding is de kans op uitstroom of mislukking groot.
Wat kan je als werkgever doen?
We geven je graag een aantal algemene tips mee:
- Neem reeds vroeg in de ziekteperiode contact op met je medewerker een gesprek. Dit werkt het best als iemand die onmiddellijk betrokken is bij de medewerker dit doet, bijvoorbeeld een (direct) leidinggevende.
- Zorg dat je als organisatie een duidelijke missie/visie hebt als het gaat om re-integratie.
- Stel procedures op om de re-integratie vlot te laten verlopen.
- Zorg voor een aanpassing van de werkplek wanneer nodig.
- Leg contact met de arbeidsgeneesheer en eventueel het ziekenfonds.
- Bied ergonomische opleidingen aan aan je medewerkers.
Wens je meer input rond deze thematiek?
Kijk dan zeker eens naar volgende websites:
- In de publicatie van het project Disability Management@Work* vind je ook een schat aan informatie over het re-integreren van langdurig zieke medewerkers. (* Opgelet, in de leidraad zijn een aantal elementen niet meer van toepassing. Regelgeving kan gewijzigd zijn. Jobkanaal, Diversiteitsplannen en het ervaringsfonds bestaan ondertussen niet meer.)
- Zoek je begeleiding en ondersteuning bij werken na kanker? Vraag ze dan aan bij 'Rentree - werken na kanker', een initiatief van Kom op tegen Kanker. De dienstverlening is gratis.
En tot slot nog dit advies: de regelgeving omtrent werkhervatting is erg complex. Vraag raad aan je federatie of aan je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.