Hoe hoog leg je de lat voor anderstalige sollicitanten?

Hoe hoog leg je de lat voor anderstalige sollicitanten?

Welk niveau van Nederlands vraag je voor een bepaalde job? En hoe talig is jullie selectieprocedure? Relevante vragen en concrete tips. 

Maak het niet moeilijker dan nodig

"We leggen de lat voor iedereen gelijk, maar je moet er wel over kunnen springen."

Dat is een vaak gehoorde uitspraak van werkgevers die er niet in slagen nieuwkomers of mensen met een migratieachtergrond aan te werven. Ze hebben geeneens ongelijk, jobvereisten zijn voor iedereen gelijk. Alleen: zijn ze niet vaak onnodig hoog? Sta hier eens even bij stil:

  • Voer je selectiegesprekken op het taalniveau dat nodig is voor de functie? 
  • Moet je toekomstige medewerker vooral mondeling communiceren? Dan is een schriftelijke voorbereiding een onnodige drempel.
  • Geef de kandidaat tijd om zich voor te bereiden op het gesprek en bijvragen te stellen als hij iets niet volledig heeft begrepen. Vraag eventueel expliciet of de kandidaat jouw vraag heeft begrepen.
  • Geef concrete situaties die te maken hebben met de functie en stel hierover concrete vragen. Voor een anderstalige is het makkelijker om dit te begrijpen.
    • Bijvoorbeeld: “Iemand komt aan het onthaal met een klacht. Wat doe je?” is duidelijker dan “Hoe moet een onthaalmedewerker volgens jou omgaan met een bezoeker die een klacht heeft?”
  • Als het niet nodig is dat het volledige gesprek in het Nederlands verloopt, kan je vooraf bepalen wat je in een andere taal zal zeggen. Bijvoorbeeld:
    • Verwelkom de kandidaat in het Frans (of Engels of …) en kondig aan dat je zal overschakelen naar het Nederlands.
    • Als je aan het einde van het gesprek concrete afspraken maakt over het verdere verloop van de procedure, kan dat eventueel in een andere taal. Zo weet je zeker dat de kandidaat de afspraken goed heeft begrepen.
    • Voor interviewers bestaan er 'vormingen duidelijke taal', waarin ze tips krijgen om duidelijk te communiceren in het Nederlands (mondeling en/of schriftelijk) met anderstaligen met een basiskennis Nederlands.

Bedenk ook dat Nederlandstalige kandidaten niet altijd even geletterd zijn. Alle aanpassingen om het juiste taalniveau Nederlands te bevragen komt hen eveneens ten goede. 

Handige tools

We geven je alvast een aantal tips om concreet mee aan de slag te kunnen:

  1. De synoniemenlijst van Wablieft helpt je om begrijpelijk Nederlands te gebruiken in plaats van moeilijke ambtenarentaal. 
  2. Bekijk hoe je teksten leesbaar maakt voor iedereen.
  3. Hoe beoordeel je tijdens een sollicitatiegesprek of iemand voldoende Nederlands kent? Lees het op www.diversiteitspraktijk.be
  4. Hoe goed is het Nederlands van je sollicitanten? Gebruik de checklist.

Meer ondersteuningsmogelijkheden?

Je kunt beroep doen op een hele waaier aan ondersteuningsmogelijkheden.

Ze staan beschreven in de HRwijs-brochure over taalbeleid op het werk

Lees ook

5 wins voor jou met de IBO-formule van VDAB

5 wins voor jou met de IBO-formule van VDAB

Heb je een goeie kandidaat maar staat zijn of haar kennis nog niet helemaal op punt? Dan is een individuele beroepsopleiding misschien wel iets voor jou!

IN-Z zet werknemers op duurzaam groeipad in bedrijven

IN-Z zet werknemers op duurzaam groeipad in bedrijven

Een nieuwe aanwerving? Werkgevers bijten hun tanden stuk op originele jobadvertenties en inventieve acties om sollicitanten toch maar over de streep te trekken. En zelfs …

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?