IN-Z zet werknemers op duurzaam groeipad in bedrijven

IN-Z zet werknemers op duurzaam groeipad in bedrijven

Een nieuwe aanwerving? Werkgevers bijten hun tanden stuk op originele jobadvertenties en inventieve acties om sollicitanten toch maar over de streep te trekken. En zelfs dan blijven organisaties vaak met lege handen staan... toch bestaat er een oplossing. 

“Verruim je blik en sta open voor talenten van mensen die anders buiten beeld zouden blijven”, zegt Annemie Seron van IN-Z. “Met een beetje extra begeleiding buig je hun torenhoge motivatie om tot een duurzaam engagement waar jouw organisatie jarenlang op kan bouwen.”

Tienduizenden openstaande betrekkingen hunkeren naar een invulling. Tegelijkertijd was het aantal kandidaten voor een job nog nooit zo laag. “Tenminste, als je enkel boven de waterlijn kijkt. Wanneer je dieper graaft, kom je mensen tegen die wíllen werken, maar dat niet kunnen in de reguliere omstandigheden.”

Als directeur dienstverlening bij IN-Z weet Annemie Seron waarover ze het heeft. De sociale onderneming zoekt passend werk voor personen met een beperking. Hoewel ze bij IN-Z liever spreken van ‘speciale talenten’. “Die kunnen duizenden bedrijven heel goed gebruiken. Bovendien levert dit je op lange termijn meer op dan wanneer je op platgetreden paden blijft”, vertelt Annemie.

Een frisse kijk op de werkvloer

“Er heerst ontegensprekelijk een krapte op de arbeidsmarkt. En als je dan iemand met het juiste diploma gevonden hebt – of dat toch denkt – mag je blij zijn als hij 2 jaar later geen andere horizonten opzoekt. Zo kan je je onderneming toch niet duurzaam organiseren?”, vraagt Annemie zich retorisch af. Haar antwoord? Een frisse kijk op de werkvloer.

Annemie is op dreef: “Durf je blik te verruimen en je arbeidsprocessen op een vernieuwende manier te benaderen. Heb je echt 10 experts nodig? Misschien is een kleiner team van 2 à 3 deskundigen, aangevuld met andere profielen, wel rendabeler? Er zijn genoeg gemotiveerde mensen die zich keihard willen smijten. Althans, als ze daar de kans toe zouden krijgen.”

200% inzet

Eén van hen is Anja. Haar levensverhaal leest als een pageturner. Na een uitgestrekte carrière als zelfstandige, sukkelde de Limburgse in een burn-out. En alsof dat nog niet genoeg was, volgde enkele jaren later ook een herseninfarct. Maar met behulp van een job op maat, veerde ze telkens op. En met diezelfde veerkracht geeft ze het bedrijf een boost waar ze vandaag aan de slag is.

“Ik ben blij dat ik kàn werken”, laat Anja overtuigd verstaan. “Dat geeft betekenis aan mijn leven, ook al verloopt het via het sociale circuit. Anja is maatwerkster bij sociale cateraar HOST vzw. “Door de job die ik nu doe, ben ik op een andere manier naar mezelf gaan kijken. Ik heb talenten ontdekt waarvan ik vroeger niet wist dat ik ze had. Mijn coach An heeft het beste in me naar boven gehaald.”

Duurzame loopbaan

An is loopbaanbegeleider bij IN-Z. In samenspraak met de leidinggevende stippelt ze voor iedere werknemer een persoonlijk ontwikkelingsplan uit. “Hierbij slaan we samen een groeipad in. Zo worden mensen beter en beter in hun job”, verduidelijkt An. “Door levenslang te blijven leren, zetten we hen op de rails van een duurzame loopbaan.”

Zet een inclusieve bril op

“Dat is toch de wens van ieder bedrijf”, vult Annemie aan. En tussen droom en daad staan gelukkig allerlei ondersteuningspakketten die het voor werkgevers haalbaar houden. “Een IBO-traject, WSE-subsidies; er bestaan zoveel voordeelmaatregelen waar je een beroep op kan doen. Je moet dus alleen durven doen. Kijk vanuit een inclusieve bril naar je werkvloer. Zo ontstaan er kansen. Voor mensen met een beperking. En ook voor je onderneming. Je kan taken anders en vaak beter organiseren. Zo maakt diversiteit op de werkvloer je producten en diensten sterker.”

Dit artikel komt uit de gids 'Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen'. De volledige gids vind je hier.

Kijk op www.handsoninclusion.be hoe jij bouwt aan een inclusieve onderneming

Lees ook

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

We zijn allemaal op zoek naar zogenaamde ‘witte raven’. En toch kijken we amper verder dan we op het eerste gezicht kunnen zien. Heb je bijvoorbeeld al eens g…

Rolstoelgebruiker Dylan is spelverdeler bij Onafhankelijk Leven

Rolstoelgebruiker Dylan is spelverdeler bij Onafhankelijk Leven

Onafhankelijk Leven komt op voor de rechten van mensen met een beperking. Binnen de organisatie spelen de ambassadeurs en vrijwilligers hierin een sleutelrol. De 25-jarig…

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?

Diversiteit aan de trapeze

Diversiteit aan de trapeze

Bij de Gentse Circusplaneet hebben ze altijd hun diversiteitsbril op. “Jongeren leren hier jongleren en trucjes aan de trapeze, maar ze leren ook samenwerken."…