Rolstoelgebruiker Dylan is spelverdeler bij Onafhankelijk Leven

Rolstoelgebruiker Dylan is spelverdeler bij Onafhankelijk Leven

Onafhankelijk Leven komt op voor de rechten van mensen met een beperking. Binnen de organisatie spelen de ambassadeurs en vrijwilligers hierin een sleutelrol. De 25-jarige Dylan Masse leidt hun activiteiten in goede banen.

 “Dylan heeft alles in zijn mars om van deze uitdaging een succes te maken”, zegt zijn leidinggevende Kurt Jacobs. “Als het op doorzetting aankomt, reiken de meeste leeftijdsgenoten niet eens aan zijn enkels. En dat komt misschien wel net door zijn fysieke handicap."

Soms komen sterke werkkrachten op een dienblad aangereden. Zo’n opportuniteiten mag je als werkgever niet uit handen laten glippen. Een eventuele handicap kan al helemaal geen belemmering vormen. Toen sociaal werker en rolstoelgebruiker Dylan Masse na zijn stage spontaan solliciteerde, zocht én vond Onafhankelijk Leven voor hem een geknipte uitdaging: coördinator van de vrijwilligers- en ambassadeurswerking. “Dat is een cruciale schakel in ons radarwerk”, verduidelijkt communicatieverantwoordelijke Kurt Jacobs.“Onze vrijwilligers en ambassadeurs zijn de brandstof in onze organisatie. Ze vertegenwoordigen Onafhankelijk Leven met passie.”

Handicap als kracht

Ben je recht van school wel tegen dit vurig enthousiasme opgewassen? “Iedereen vult een functie op zijn of haar eigen manier in”, vertelt Kurt. “Dylan doet dat met een maturiteit die ongezien is voor iemand van zijn leeftijd. Daar zit zijn handicap ook voor iets tussen. Hier put Dylan de kracht uit die nodig is voor deze job.” Dylan treedt zijn leidinggevende bij: “Mensen zoals ik zijn het gewoon om tegen barrières aan te botsen. We weten hoe moeilijk het is om iets te bereiken. Wanneer we iets echt willen, zullen we ons daar net harder voor inzetten dan iemand die nooit tegenslagen gekend heeft. Ik wil me in ieder geval volle bak smijten.”

Beperking beperkt niet

“Wij geven Dylan alleszins de nodige ruimte om te groeien”, vult Kurt nog aan. Dankzij de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) helt de budgettaire balans ook naar de positieve kant. “Personen met een beperking ondervinden nu eenmaal drempels waar andere collega’s geen last van hebben. Met de VOP stappen ze daar moeiteloos over, zonder dat daar voor de werkgever kosten aan verbonden zijn.” “Bovendien besteden we het geld ook zoals wij dat nodig vinden”, vervolgt Dylan. Samen met zijn werkgever waakt hij over de ideale inzet van de middelen. Die zijn overigens niet alleen gereserveerd voor de aankoop van materialen. “Ik ga bijvoorbeeld assistentie aanvragen voor verslagen tijdens mijn presentaties. Toen alles nog online verliep, trok ik me vlot uit de slag. Maar nu de fysieke meetings heropstarten, moet ik extra mijn best doen om overtuigend uit de hoek te komen. Dankzij de VOP beperkt mijn beperking me hier gelukkig niet in.”

Alles in evenwicht

Was het voor Dylan in het bijzonder ook niet heel zwaar om zijn virtuele werkplek in te ruilen voor een bureau ter plaatse? Kurt: “Onze organisatie is hier heel flexibel in, voor alle medewerkers trouwens. Zo kan Dylan maximaal van thuis uit werken en komt hij naar kantoor wanneer dat een meerwaarde biedt. “En voor mij is alles zo ook mooi in evenwicht”, aldus nog Dylan. “Mijn werkplek bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping en onze vergaderruimte is uitgerust met verstelbare tafels. Voor zo’n infrastructuuringrepen kan je trouwens eveneens een tussenkomst aanvragen.”

Inclusiemanager bij Club Brugge

“Wij vinden het essentieel dat personen met een beperking in optimale omstandigheden bij ons aan de slag zijn. Maar ook wij leren nog iedere dag. Je moet gewoon dingen proberen. Wat heb je uiteindelijk aan blinkende inclusieplannen als je mensen zoals Dylan niet aan boord kunt houden?”, vraagt Kurt zich ten slotte af. “Hoewel Dylans ambities ook verder reiken dan onze organisatie. Want wist je dat hij ooit inclusiemanager van Club Brugge wil worden?” “Dat is stappen alvorens je kan lopen”, repliceert Dylan met een brede glimlach. “Sport is inderdaad mijn grote passie. En op vlak van toegankelijkheid zijn er hier nog bergen te verzetten. Gelukkig kan ik me ook bij Onafhankelijk Leven uitleven op dit terrein. Zo willen we bedrijven die deelnemen aan de Urban Trail aanmoedigen om iemand met een handicap in hun team op te nemen.”

Deze getuigenis komt uit de gids 'Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen'. De volledige gids vind je hier.

Kijk op www.handsoninclusion.be hoe jij bouwt aan een inclusieve onderneming

Lees ook

“Kijk naar het talent, niet naar de beperking”

“Kijk naar het talent, niet naar de beperking”

Georgia Venetakis (41) werkt al 15 jaar als recruiter bij Acerta. Ze selecteert kandidaten voor een job, spreekt sollicitanten, beoordeelt en adviseert. En dat zonder ook…

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

We zijn allemaal op zoek naar zogenaamde ‘witte raven’. En toch kijken we amper verder dan we op het eerste gezicht kunnen zien. Heb je bijvoorbeeld al eens g…

40 maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken

40 maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken

Op 1 juli sloot de Vlaamse regering met de sociale partners een nieuw werkgelegenheidsakkoord dat een antwoord moet bieden op de krapte op de arbeidsmarkt. Ook sociale on…

Deborah met een visuele beperking ontpopt zich tot visionaire copywriter bij Curando

Deborah met een visuele beperking ontpopt zich tot visionaire copywriter bij Curando

Deborah Maerschalck heeft een visuele beperking. Gesterkt door de Vlaamse ondersteuningspremie en de doortastende begeleiding van Emino maakt de administratief medewerker…