Iedereen op vakantie!

Iedereen op vakantie!

Als je niet uitkijkt wordt de toestand van volledige en weldadige deconnectie ook tijdens de officiële vakantieperiode bedreigd. Daarom verzamelde IDEWE vijf tips die kunnen helpen. 

Misschien is het werk loslaten om een paar weken volop van een welverdiende vakantie te genieten nog de duidelijkste vorm van deconnectie. Overschakelen van werkmodus naar een langere vakantie is niet evident maar het heeft het voordeel van duidelijkheid. Je moet voor je eigen welzijn je brein rust bieden en je écht verwijderen van de drukke werkwereld. Om nadien met frisse energie terug op het werk te kunnen verschijnen.

Vijf tips om het werkjaar los te laten

IDEWE geeft je vijf tips om goed te kunnen deconnecteren deze zomer:

1. Knijp er lang genoeg tussenuit

Hoewel iedereen anders in elkaar zit en zelf keuzes maakt, heb je doorgaans drie weken nodig om er helemaal uit te zijn. Die tijd is nodig om jezelf mentaal en fysiek los te koppelen van het werk en van alle kopzorgen die daarmee gepaard gaan.

2. Neem een vliegende start

Loslaten lukt alleen als je met een gerust hart de deur van je werkvloer kan dichttrekken. Bereid je afwezigheid daarom vooraf zo goed mogelijk voor. Zorg voor overdrachten, schakel back-ups in waar nodig en voorzie voor en na je vakantie een paar dagen om af te ronden en bij te benen.

3. Bepaal hoe bereikbaar je wil zijn

Durf afspraken te maken met je collega’s over wat wel en niet kan tijdens je afwezigheid. Is het echt nodig dat je nog telefonisch of via mail en WhatsApp gecontacteerd wordt tijdens je vakantie? Wat gebeurt er met vragen van klanten? Bespreek het open met je team en wees vervolgens ook duidelijk in je out-of-office-boodschap.

4. Zet je smartphone ook op ‘vakantie'

Overmatig gebruik van de smartphone werkt de deconnectie niet in de hand. Uit een van de recentste Digimeter blijkt dat de Vlaming dagelijks 185 minuten met de smartphone bezig is. Check je ook voortdurend of je niets mist? Weet dan dat dit niet de manier is om je brein te ontspannen. Nog lastiger wordt het wanneer werkapps zoals Teams en Outlook op standby blijven staan. Gooi ze desnoods even van je toestel of leg tenminste de meldingen tijdelijk het zwijgen op.

5. Plan je vakantie

Lijst voor je op vakantie gaat wat je zeker wil doen (of niet wil doen) om de vakantie achteraf geslaagd te kunnen noemen. Door dit concreet te maken en te noteren, vergroot je de kans dat het ook gebeurt. Nog beter is je wensen ook naast de lijstjes van je huisgenoten te leggen en het plan van aanpak te bespreken. Dat beetje focus en planning is misschien het enige van op de werkvloer dat je best nog even vasthoudt...

En wat tijdens de rest van het jaar? 

Tijdens het werkjaar is deconnectie voor veel mensen, teams en ondernemingen een lastige kwestie. Een van de jongste Imec Digimeter-onderzoeken (2022) bevestigt dat een groeiend aantal mensen vindt dat digitale technologieën de werk-privébalans moeilijker maken en dat we de innovaties vaak moeilijk kunnen volgen. Een enquête van HR-dienstengroep Acerta meldt dat 64% van de werknemers na de werkuren moeilijk kan stoppen met werken. Dat is 6% meer dan twee jaar eerder.

"Denk na over deconnectie en maak het concreet op bedrijfs- en teamniveau." Dat is alvast een overduidelijke visie van expert Rosanne Volckaert, Preventieadviseur bij Idewe. 

Lees ook

Mentaal welzijn op het werk

Mentaal welzijn op het werk

Je goed voelen op het werk is belangrijk, voor jezelf, je medewerkers en je organisatie. De federale overheid lanceert een campagne om mentaal welzijn bespreekbaar te mak…

Is je welzijnsbeleid helemaal in orde?

Is je welzijnsbeleid helemaal in orde?

BeSWIC, het Belgische kenniscentrum over welzijn op het werk stelde een volledig overzicht op van wat er wettelijk gezien in orde moet zijn. Een heel belangrijk aand…

Hoe een beleid van digitale deconnectie invoeren?

Hoe een beleid van digitale deconnectie invoeren?

Sinds 31 maart 2023 geldt het recht op deconnectie. Hopelijk heeft jouw onderneming hier al de nodige stappen rond gezet?