“Het is iets wat we samen gedaan hebben. Omdat het voor ons allemaal bedoeld is.”

“Het is iets wat we samen gedaan hebben. Omdat het voor ons allemaal bedoeld is.”

Verso is altijd een waardengedreven organisatie geweest. We hebben sinds kort onze waarden ook echt geëxpliciteerd: het resultaat van een waardenoefening waarbij heel het team betrokken werd. We spraken met coördinator HR-dienstverlening Saskia Hart over dit proces.

Waarom voelde Verso de noodzaak om haar waarden meer zichtbaar te maken?

Saskia Hart: "Kernwaarden kunnen heel sturend zijn in de manier waarop je werkt: hoe je omgaat met collega’s, maar even goed met organisaties die in contact komen met Verso. Het definiëren van kernwaarden was voor ons dan ook een mooi startpunt om ons eigen HR-beleid op punt te stellen. Want zoals veel andere kleine organisaties in de social profit hebben wij geen echte HR-manager om onze ‘soft HR’ te ontplooien.

Bovendien is onze organisatie heel erg gegroeid de laatste jaren. Hierdoor voelden we echt wel de noodzaak om nieuwe mensen het juiste waardenkader mee te geven."

Zonder gedeelde waarden is het moeilijk om een goede samenwerking in stand te houden?

"Of het zonder gedeelde waarden niet gaat, weet ik niet. Maar het is wel makkelijker mét gedeelde waarden om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Om op dezelfde manier relaties en samenwerkingen aan te gaan."

Hoe verliep het proces?

"Omdat we dus geen dedicated HR-manager hebben, hebben we een HR-werkgroep opgericht waarin we vanuit de verschillende teams een vertegenwoordiging hebben. Eerst hebben we onze missie/visie verfijnd en onze strategiekaart op punt gesteld. Vervolgens hebben we gezocht naar een methodiek voor onze kernwaarden, maar dat bleek eigenlijk niet zo makkelijk te vinden. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om met een heel erg open lijst te werken. We hebben meer dan 50 waarden in een formulier verwerkt en aan alle medewerkers gevraagd om daar 5 à 10 waarden uit te kiezen die passen bij Verso als organisatie. We hebben daarbij natuurlijk enkele richtinggevende vragen bij gegeven, zoals: “Hoe wil je omgaan met collega’s?, “Hoe zou je willen dat collega’s met jou omgaan?”, “Welke houding verwacht je van collega’s, zowel intern als extern?” of “Waar geloof je heel erg in als medewerker?”

De vragenlijst is door 95% van de medewerkers ingevuld en daar kwam natuurlijk een grote verscheidenheid aan waarden uit. In de werkgroep hebben we die zo goed mogelijk proberen te bundelen en in 6 clusters verzameld. Vervolgens zijn we in een viertal groepjes van 5 medewerkers in discussie gegaan over die waarden: passen die waarden bij Verso? Kan ik mij daarin vinden? En ook: welke concrete houding verstaan we daar dan onder? Op basis daarvan hebben we onze waarden gefinaliseerd onder het motto ‘Allemaal Verso’:"

Kernwaarden_Verso

Kwamen jullie snel tot een consensus?

"De clusters zelf werden wel vrij snel aanvaard. De specifieke invulling van de waarden zelf, daar is wel wat discussie geweest. Wat de een verstaat onder bijvoorbeeld inclusie is voor de ander toch net weer iets anders.

Maar eigenlijk is dat een vrij organisch proces geweest. Bijvoorbeeld rond inclusie is het vrij logisch dat we daar wat langer bij hebben stilgestaan aangezien wij een project hebben lopen rond inclusie (HRwijs Inclusief, nvdr.). Dus daar is heel zorgzaam mee omgegaan. We hebben ook vanuit het project de teksten nog een keer extra onder de loep genomen om te zien of alles wel op een inclusieve manier geformuleerd is: zowel de waarden als de concrete gedragingen."

Welk effect had dit proces op de organisatie?

"Ik denk wel dat het ons wat heeft samengebracht omdat het een van de weinige dingen is waar we echt als groep samen aan gewerkt hebben. Het is een beetje eigen aan onze organisatie dat iedereen vooral expert is over zijn of haar thema. Dit was nu echt iets wat we samen gedaan hebben. Omdat het ook voor ons allemaal bedoeld is."

Hoe gaan we die waardenoefening levendig houden?

"Ik vind ze heel mooi vormgegeven dus ik zou het alvast heel leuk vinden moesten we ze gewoon al fysiek hier op kantoor een plaats kunnen geven. Dat je ze ziet elke keer dat je op kantoor komt.

Ik denk ook dat het iets heel dankbaar is om te hebben bij nieuwe aanwervingen. Om tijdens het onthaal mensen al wat wegwijs te maken in de cultuur van de organisatie. Ook bij bijvoorbeeld functioneringsgesprekken kan dat van pas komen. Het stelt jou in staat om bepaalde zaken te benoemen, gelieerd aan onze waarden."

Heb je nog advies voor andere organisaties die zo’n oefening willen doen?

"Ik vond het alleszins heel waardevol om deze oefening met iedereen te doen. Ik weet dat we het voorrecht hebben om ‘maar’ met een twintigtal medewerkers te zijn. Maar dat zijn echt oefeningen die als ze top-down op een managementsvergadering gebeuren, toch net iets anders landen bij de grote medewerkersgroep."

Onze waarden kan je hier ontdekken!

Lees ook

Strategieformulering - stap 2: missie, visie en waarden

Strategieformulering - stap 2: missie, visie en waarden

Tijdens de eerste fase 'input verzamelen' worden veel feitelijke gegevens verzameld. Deze zijn de basis voor stap 2: het formuleren van de missie, de visie en de waarden.…

Op zoek naar de ‘why’ van WAAK

Op zoek naar de ‘why’ van WAAK

‘Start with why’. Die woorden van Simon Sinek klinken vertrouwd in de oren bij heel wat directeurs en marketingverantwoordelijken.

Hoe vertaal je een missie- en visietekst naar gedeelde waarden op de werkvloer?

Hoe vertaal je een missie- en visietekst naar gedeelde waarden op de werkvloer?

WAAK is één van de grootste maatwerkbedrijven in West-Vlaanderen. Daar willen ze moeilijk werk gemakkelijk maken, eerder dan enkel gemakkelijk werk aan te n…