Hoe vertaal je een missie- en visietekst naar gedeelde waarden op de werkvloer?

Hoe vertaal je een missie- en visietekst naar gedeelde waarden op de werkvloer?

WAAK is één van de grootste maatwerkbedrijven in West-Vlaanderen. Daar willen ze moeilijk werk gemakkelijk maken, eerder dan enkel gemakkelijk werk aan te nemen. Instructies visualiseren helpt daarbij een aardig handje. Het is een belangrijke manier van informatie overbrengen geworden en de coaches maken er dan ook regelmatig gebruik van. Ook voor het overbrengen van de waarden waar WAAK voor staat!

Een waardenoefening is een vorm van storytelling

Er werken een 2100-tal medewerkers bij WAAK: zo’n 1800 doelgroepmedewerkers en 300 medewerkers in de omkadering. WAAK telt 4 grote activiteitenclusters en een brede waaier van diensten op locatie. In zo’n grote organisatie is het absoluut not-done om je boodschap slechts één keer over te brengen!

Dat geldt zeker als je de missie, visie en waarden van je onderneming wil overbrengen. Het gevaar schuilt erin dat je visietekst een container wordt waar je vanalles en nog wat instopt en bijgevolg uiteindelijk niets meer zegt. Bij WAAK proberen ze het anders te doen. Zij geloven dat een doorleefde visie cruciaal is voor betrokken medewerkers. Daarom is belangrijk dat alle medewerkers (en bij uitbreiding ook andere stakeholders) echt weten welke lading je ‘visievlag’ dekt.

Daarvoor volstaat het uiteraard niet om je visie op ondernemerschap enkel in een mooi, maar theoretisch documentje te gieten. Zoiets belandt al snel in de schuif om er nooit meer uit te komen! Daarom besloot men het bij WAAK anders te doen: de waarden van WAAK werden verwerkt in een mooie visuele print die je tegenkomt op elke site van WAAK. En dat wel 3 meter op 3 meter groot. Niet te missen dus!

Noem het een tool om de storytelling van je onderneming in handen te nemen. Een instrument waar iedereen snel mee aan de slag kan … en eigenlijk moet. Het zorgt namelijk voor de lijm die je visie doorleefd maakt. Bij WAAK zien ze het dan ook als een kapstok waar alle mogelijke beslissingen aan worden opgehangen. Van groot tot klein. Past het nieuwe idee in het plaatje? Waarom deden we dat nu weer zo? Check de visual! Je steekt er als onderneming wel wat tijd in, maar die tijd verdient zich dubbel en dik terug. Bijvoorbeeld bij het onboarden van nieuwe medewerkers.

Start bij de waarden

Bij WAAK word je als (toekomstig) nieuwe medewerker of klant niet zomaar achter een presentatie in een van de vergaderzalen gezet, maar er wordt jou al snel die grootse visual voorgesteld. Samen met de HR-medewerker ga je rond de tekening staan en kom je zo te weten wie WAAK is, wat WAAK doet, maar ook waarom jouw nieuwe collega’s dat zo doen. Je leert het verhaal navertellen in je eigen woorden en zo wordt het WAAK-verhaal ook voor jou een ‘juist’ verhaal. Een bijkomend voordeel is dat nieuwe mensen zo al snel aanvoelen of dit de onderneming is waarvoor ze graag willen werken.

VISIE foto

Word ambassadeur!

Jammer genoeg kon nog niet elke medewerker van WAAK al kennismaken met het nieuwe instrument. Daarvoor is de WAAK-familie veel te groot. Voorlopig zijn het de algemeen directeur, Tim Vannieuwenhuyse, en HR-directeur Hilde Belaen, die bij de kennismaking met nieuwe medewerkers gebruik maken van de visual. Maar ook de vertegenwoordigers van de verkoopsafdeling kunnen de visual gebruiken om de filosofie van WAAK over te brengen aan nieuwe klanten.

Echter binnenkort komt daar verandering in! Ook de teambegeleiders zullen de kans krijgen om hun perspectief op de tekening onder elkaar uit te wisselen. Vervolgens zullen zij ook de gedeelde waarden kunnen gebruiken als ijkingspunt op de werkvloer.

Het proces

Toeval wil dat WAAK net voor corona uitbrak haar visietekst terug is gaan vastpakken. Niet vanop de tekentafel in de - figuurlijke - torenkamer van de directie, maar door het bevragen van zo veel mogelijk mensen binnen de organisatie. Want enkel als je voldoende voeling hebt met de hele organisatie kan je een waarachtig verhaal uitschrijven. “Hoe zien onze medewerkers de organisatie?” en “Waarom zijn we trots op WAAK?” waren daarbij de leidvragen. Eens al deze input verzameld was, ging een illustrator aan de slag om alles in beelden om te zetten.

Van employer branding naar corporate branding

Tim Vannieuwenhuyse, algemeen directeur WAAK: “Alvorens je klanten aantrekt, is het goed om te weten waarvoor je wil staan en meer nog waarvoor iedereen wil en kan gaan. Die garanties kan je enkel hebben als je weet waarover die grote groep van betrokkenen fier is. Onze waardenoefening werd dan ook al gauw de eerste stap naar het vormgeven van ons employer brand. En vervolgens tot de corporate branding, met name het merk dat men richting klanten en leveranciers wil uitdragen. Want de drie onderdelen moeten altijd met elkaar matchen om echt een integer verhaal te kunnen vertellen. Zeker bij WAAK, aangezien wij een onderneming zijn die zich begeeft op twee verschillende markten: de arbeidsmarkt en de commerciële markt. Dat kan slechts als die drie elementen goed matchen. Zo krijgt je visie een mooie hefboom en wordt ze een duurzaam en levend iets.”

Ontdek de missie, visie en waarden van WAAK

Lees ook

Vleminckveld vertaalt visie en missie naar toegankelijk filmpje

Vleminckveld vertaalt visie en missie naar toegankelijk filmpje

Thuiszorg Vleminckveld geeft de voorkeur aan een toegankelijk filmpje om de visie en missie, de waarden en verwachte talenten en competenties van zijn medewerkers in…

Strategieformulering - fase 2: missie, visie en waarden

Strategieformulering - fase 2: missie, visie en waarden

Tijdens de eerste fase 'input verzamelen' worden veel feitelijke gegevens verzameld. Deze zijn de basis voor stap 2: het formuleren van de missie, de visie en de waarden.…

De coverstory - om je visie snel helder te krijgen

De coverstory - om je visie snel helder te krijgen

Een coverstory is een middel om medewerkers te inspireren. Om van je visie een verhaal te maken.

HRscan liet vele bonte ideeën samensmelten tot één duidelijke toekomstvisie

HRscan liet vele bonte ideeën samensmelten tot één duidelijke toekomstvisie

Marc Bormans is een van drijvende krachten achter vzw tRede, een samenwerkingsverband van 12 voorzieningen voor de opvang en begeleiding van personen met een handicap in …