Cumulatieve en intersectionele discriminatie

Cumulatieve en intersectionele discriminatie

Discriminatie is in de praktijk vaak een cumulatie of een combinatie van beschermde criteria. Hierover was er echter geen specifieke wetgeving. De gewijzigde discriminatiewetgeving voert daarom twee nieuwe begrippen in, namelijk cumulatieve en intersectionele discriminatie. 

Het begrip cumulatieve discriminatie wordt gedefinieerd als de “situatie die zich voordoet wanneer een persoon wordt gediscrimineerd naar aanleiding van een onderscheid op grond van meerdere beschermde criteria die bij elkaar worden opgeteld, maar scheidbaar blijven”, terwijl intersectionele discriminatie bestaat uit “een onderscheid op grond van meerdere beschermde criteria die op elkaar inwerken en onscheidbaar worden.

Onder de in 2023 gewijzigde wetgeving is voorzien dat bij cumulatieve of intersectionele discriminatie de rechtbank rekening kan houden met het feit dat er sprake is van discriminatie op grond van meerdere beschermde criteria, en daarom de forfaitaire schadevergoeding van zes maanden loon voor elk van de beschermde criteria kan cumuleren.

Deze tekst is slechts een samenvatting van het artikel dat op 23 augustus 2023 in HRMagazine verscheen. Wil je meer lezen, volg dan deze link.

Lees ook

Probeer nu de nieuwe inclusiescan uit!

Probeer nu de nieuwe inclusiescan uit!

Heb jij de Inclusiescan van Hands-on Inclusion al ingevuld? 20 minuten. Meer tijd vraagt de inclusiescan niet om jouw onderneming volledig door te lichten.

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Jobs vlotter invullen, nieuwe inzichten binnenhalen, het klantenbereik verhogen: allemaal voordelen voor werkgevers die kiezen voor een divers en kleurrijk personeelsbest…

Arbeidsongeschikt of veilig aan het werk?

Arbeidsongeschikt of veilig aan het werk?

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt kunnen we maar beter 'alle hens aan dek' houden. 'Die hens' kunnen ook zwangere vrouwen zijn. Lode Godderis, directeur bij IDEWE,…

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan een project rond inclusie op de…