Vaak voorkomende chronische aandoeningen

Vaak voorkomende chronische aandoeningen

De term 'arbeidsbeperkingen'. Voor velen is dit nog steeds een ongemakkelijk woord. Toch komen we er vaker mee in aanraking dan gedacht... Dus kunnen we er maar beter rekening mee houden.

Sciensano, de federale instelling voor mens -en diergezondheid, doet op geregelde basis onderzoek naar de vaakst voorkomende aandoeningen in België voor personen ouder dan 15 jaar. Deze zes spannen helaas de kroon: lagerugpijn, hoge bloeddruk, allergie, artrose, hoog cholesterolgehalte in het bloed en nekpijn.

Zo komt lage rugpijn bij gemiddeld 25% van mannen en vrouwen voor. Dat wil zeggen dat ongeveer 1 op de 4 Belgen er last van heeft. Bijna 20% van de Belgen heeft een te hoog cholesterolgehalte, een allergie of een hoge bloeddruk en gemiddeld 15% heeft last van artrose of nekpijn. Volgens Domus Medica (vereniging van Vlaamse huisartsen) stijgt langzaamaan ook het aantal Belgen met diabetes.

We kunnen er dus maar best rekening mee houden dat ook op onze werkvloeren medewerkers aan de slag zijn die een van bovenstaande aandoeningen hebben.

Heb je vragen over een specifieke aandoening en wat die betekent op de werkvloer? Ben je benieuwd hoe andere werkgevers de uitdagingen aanpakken? De website Handicap en Arbeid heeft een hele informatiedatabank over meer dan 30 soorten aandoeningen.

Desondanks deze waardevolle tips is het geen optie alle medewerkers over één kam te scheren. Ga dus zeker ook de dialoog aan met de persoon en indien nodig de collega's in kwestie.

Wil je weten hoe je precies rekening kan houden met een collega met een arbeidsbeperking? Of ben je benieuwd naar welke ondersteuningen er bestaan? Lees dan onze werkgeversgids. 

Preventie is een deel van de oplossing. Lees er meer over op onze pagina over 'Welzijn en gezondheid op het werk'.

Lees ook

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Jobs vlotter invullen, nieuwe inzichten binnenhalen, het klantenbereik verhogen: allemaal voordelen voor werkgevers die kiezen voor een divers en kleurrijk personeelsbest…

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan een project rond inclusie op de…

Hoe diversiteit in de praktijk omzetten

Hoe diversiteit in de praktijk omzetten

Wist je dat… je klanten je aan de telefoon beter begrijpen als je je boodschap in korte gestructureerde blokjes geeft? Wist je dat… je moeilijk bereikb…

5 wins voor jou met de IBO-formule van VDAB

5 wins voor jou met de IBO-formule van VDAB

Heb je een goeie kandidaat maar staat zijn of haar kennis nog niet helemaal op punt? Dan is een individuele beroepsopleiding misschien wel iets voor jou!