De VOW / QFT: vragenlijst over werkbaarheid

De VOW / QFT: vragenlijst over werkbaarheid

De VOW / QFT-vragenlijst peilt bij de werknemer hoe die het evenwicht tussen de eigen kenmerken en de eisen waarmee die op het werk geconfronteerd wordt, ervaart.

"Werkbaarheid" kan worden omschreven als het evenwicht tussen de karakteristieken, eigen aan de werknemer (gezondheid, kennis en competenties, blijfintentie,…) enerzijds en de karakteristieken eigen aan de werkomgeving anderzijds (veiligheid, functie-eisen, fysische en psychosociale eisen).

Naast de vragenlijst worden er nog verschillende andere documenten ter beschikking gesteld. Ze helpen om het instrument correct te gebruiken en laten meteen ook een eerste interpretatie van de verzamelde gegevens toe:

Commentaar van HR-experte Micheline Moerman - corcura

Deze vragenlijst laat toe om de werkbaarheid en arbeidsvoorwaarden te evalueren van werknemers van alle leeftijden. Werkbaarheid kan benaderd worden vanuit een breder perspectief en kan zo inspelen op de specifieke doelstellingen van organisaties.

Elke organisatie die bezig is met gezondheid op het werk kan beschikken over een wetenschappelijk instrument om de huidige situatie in kaart te brengen.

De VOW/QFT vragenlijst is vlot toegankelijk. De documenten en bestanden die ter beschikking gesteld worden, helpen om het instrument zeer goed te begrijpen en ook correct te gebruiken. 

Ik heb de tool zelf nog niet gebruikt.  Administratief gezien dient er wel heel wat te gebeuren qua verwerking. 

Wat dat betreft is het digitaal afnemen van de vragenlijst gemakkelijker en sneller in de verwerking. Antwoorden kunnen gemakkelijk geëxporteerd worden naar Excel en hoeven dan niet handmatig ingevoerd worden.

Lees ook

Checklist deconnecteren

Checklist deconnecteren

De arbeidsdeal garandeert het recht op deconnectie, wat zoveel betekent als het recht om na de werkuren niet gestoord te worden door het werk. IDEWE ontwikkelde een check…

Is je welzijnsbeleid helemaal in orde?

Is je welzijnsbeleid helemaal in orde?

BeSWIC, het Belgische kenniscentrum over welzijn op het werk stelde een volledig overzicht op van wat er wettelijk gezien in orde moet zijn. Een heel belangrijk aand…

Gezonde telewerkers? Lees hoe je ervoor gaat in deze gids!

Gezonde telewerkers? Lees hoe je ervoor gaat in deze gids!

De voordelen van telewerk zijn na deze coronacrisis meer dan duidelijk. Maar hoe gaan we om met de uitdagingen voor onze gezondheid?

De geluksdriehoek

De geluksdriehoek

Geef je feel good gevoel een extra zetje.