De coronacrisis heeft zoals in alle sectoren een grote impact op het management van sociale ondernemingen. Lees hier het laatste nieuws.

Onthaalchecklist

Onthaalchecklist

Wil je je nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten?

Dan kan deze onthaalchecklist zeker een hulpmiddel zijn!

COMMENTAAR VAN EEN EXPERT

Deze onthaalchecklist is bedoeld om nieuwe medewerkers goed te ontvangen. Het heeft een duidelijke onderverdeling, structuur én is tijdsgebonden. Het is een zeer goede leidraad en maakt visueel zichtbaar wat reeds wel en wat nog niet in orde is.
In praktijk ervaart men dat de tijd heel snel gaat.  Indien men deze zaken niet in een dergelijke checklist zou bijhouden bestaat de kans erin dat deze op de lange baan zouden geschoven worden of in het slechtste geval helemaal niet meer aan bod zouden komen. Vaak gaat men er wel eens vanuit dat de nieuwe medewerker wel reeds op de hoogte is van bepaalde zaken terwijl dit niet het geval is. 
Het is belangrijk dat deze checklist in praktijk door bv. de leidinggevende goed opgevolgd wordt. Als nieuwe medewerker hang je ook af van collega’s die je bepaalde info dienen te geven.
Vandaar dat je als nieuwe medewerker voldoende assertief dient te zijn om bepaalde info zélf te gaan vragen en dus de opvolging van de checklist ook in eigen handen neemt.
De checklist doet beroep op gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat men de timing kan respecteren en alle vooropgestelde doelstellingen kan bereiken.
Deze tool is praktisch bruikbaar en kan aangepast worden volgens de noden en verwachtingen binnen de
eigen organisatie.  Elke organisatie kan hier in principe mee aan de slag gaan.
Micheline Moerman, Corcura

Lees ook

Onthaalbrochure CAW Oost-Brabant

Onthaalbrochure CAW Oost-Brabant

CAW Oost-Brabant vindt een goede start voor alle collega's belangrijk. Daarom ontwikkelde CAW een nieuwe onthaalbrochure. In deze brochure staan alle belangrijke weetjes …

Voorbeeld onthaalmap

Voorbeeld onthaalmap

De onthaalmap van Huize Levensruimte is een goed startpunt voor de praktische uitwerking van het onthaalbeleid van je organisatie.

Onthaalchecklist voor stagementoren

Onthaalchecklist voor stagementoren

Een stagiair aanwerven kan het werk verlichten. Tenminste als je die stagiair goed op weg helpt.