Wat ís zelfleiderschap? Daar horen een aantal vragen bij. Past het bij jouw organisatie? En hoe implementeer je het?
Bye bye baas?
Zelfleiderschap? Sommige leidinggevenden krijgen er spontaan de kriebels van. Want zijn er dan geen leiders meer nodig? Toch wel. Enkele tips:
• Leer werknemers om zichzelf te leiden. Hoe? Door hen bepaalde vaardigheden aan te leren, te motiveren en constructieve feedback te geven.
• Ontwikkel het organisatie-DNA en inspireer je team met collectieve doelen, prioriteiten en waarden. Zorg ervoor dat medewerkers zich die organisatiewaarden op lange termijn eigen maken.
• Ondersteun je team. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wanneer wil jij dit klaar hebben?’ of ‘Hoe vind jij dat je het gedaan hebt?’
• Treed op als rolmodel voor werknemers.
Een rasechte zelfleider worden? Tips voor werknemers
Zelfleiderschap = lekker je zin doen? Neen: werknemers moeten autonoom functioneren. Daarbij gaat het niet alleen om een gedragsverandering. Werknemers moeten zich betrokken voelen bij de organisatie. En organisatiedoelen nastreven omdat ze dat zélf willen. Op drie niveaus van zelfleiderschap tref je heel wat tips aan.
• Laat hen een aantal basisvaardigheden ontwikkelen: bepaalde eigenschappen kunnen werknemers zelf aanleren. Laat doelen voorop stellen, welke acties worden al ondernomen, spoor kansen voor de organisatie op, … De leidinggevende treedt op als skill coach.
• Geloof erin: zie jezelf als een leider. De leidinggevende treedt op als performance coach.
• Creëer een zelfleideridentiteit: je werkt omdat je zélf gemotiveerd bent om taken tot een goed einde te brengen. De werknemer moet daarvoor kunnen kiezen hoe hij zijn werk doet en voor een stuk ook wát hij doet. Zo’n diepliggende verandering vraagt van de organisatie veel tijd en inspanning. De leidinggevende treedt op als coach.
Voordelen van zelfleiderschap
Wie zelfleiderschap zaait, oogst voordelen. Werknemers:
- geloven in zichzelf;
- overspoelen de werkvloer met creatieve ideeën;
- vijzelen hun productiviteit op;
- ervaren minder stress en angst;
- zijn gemotiveerder;
- zijn meer betrokken bij de organisatie, hun taken en doelen.
Bron: Ascento's onderzoeksrapport 'Zelfleiderschap. Het einde van de leidinggevende. Of net niet?'