![Gesprekstechniek functioneringsgesprek: Ken elkaars ‘HANDleiding’](/l/library/download/urn:uuid:2044e465-48e6-42cc-8d4d-7b0851cfe25f/hand_art.jpg?scaleType=6&width=590&height=295)
'Ken elkaars HANDleiding' is een eenvoudige gesprekstechniek die je kan inzetten bij een functionerings- of coachingsgesprek.
Een functioneringsgesprek is een samenwerkingsgesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende op een afgesproken moment. Met dit gesprek kan je elkaar beter leren kennen en te weten komen hoe je (nog) beter kan samenwerken. Dit gesprek neemt enige tijd in beslag, maar zulke tijdsinvestering kan je zien als iets waar een medewerker daar recht op heeft en iets wat de doelstellingen van een team helpt gerealiseerd te worden.
De methodiek gebruikt het beeld van ‘de hand’ als leidraad:
- de duim staat voor het benoemen van topmomenten of het uitspreken van waardering.
- de wijsvinger staat voor de richting die jullie samen willen gaan en voor datgene waarvan je in de toekomst meer wil zien.
- de middelvinger staat voor datgene wat we willen veranderen.
- de ringvinger staat voor die waarden waaraan we trouw willen zijn, datgene wat we belangrijk vinden. Delen we dezelfde visie?
- de pink staat voor alles wat we nog willen ontwikkelen.
HR-experte Lisa Coppin beoordeelt deze tool:
Ik raad deze tool wel eens aan organisaties aan, zeker als ze ‘snel’ een oplossing willen voor een functioneringsgesprek. Zowel leidinggevende als medewerker bereiden het gesprek voor aan de hand van dezelfde vragen.
- Sterktes: overzichtelijk, duidelijk, makkelijk begrijpbaar, bruikbaar ‘as is’, beeld van de hand spreekt aan.
- Minpunten:
- Er zijn veel vragen per vinger. Afhankelijk van de persoon zorgt dit voor een gevoel van vrijheid - ‘ik kan alles zeggen’ - of voor een gevoel van verwarring - 'waar moet ik nu op antwoorden?'. Het gesprek kan daardoor ook erg lang duren of net snel voorbij zijn;
- Met een ready made tool werken voor functioneringsgesprekken gaat het een beetje voorbij aan het proces van ‘wat willen we er in onze organisatie mee bereiken?’
- Ik mis een sjabloon voor verslag/opvolging/wat nemen we nu mee?
- Voor wie? De tool lijkt me geschikt voor alle profielen van medewerkers, in nagenoeg alle settings/sectoren. Het taalgebruik is voor hooggeschoolde professionals misschien net wat te eenvoudig?