Op pensioen

Op pensioen

Idealiter blijven je medewerkers tot het einde van hun loopbaan fit en gemotiveerd en gaan ze op hun 65ste op welverdiend pensioen. We ervaren allemaal dat het niet altijd zo loopt.

In het onderdeel 'Leeftijdsbewust personeelsbeleid' vind je handvatten om rond einde loopbaanuitdagingen aan de slag te gaan.

Om de overgang van werken naar pensioen vlotter te laten verlopen, bestaan verschillende maatregelen, zoals het tijdskrediet, SWT (werkloosheid met bedrijfstoeslag - het vroegere brugpensioen),... In gesprek met je medewerker kan je nagaan wat mogelijk is. Je federatie of sociaal secretariaat kan raad geven op maat van elke individuele situatie.

Ook bij een pensionering kan je nog veel leren van de medewerker die weggaat. Hij/zij heeft wellicht een doorleefde ervaring van het werken in de organisatie en kan met het zicht op rust misschien de nodige afstand nemen. Een of meerdere exitgesprekken plannen met de medewerker die op pensioen gaat, kan je waardevolle inzichten opleveren en draagt bij tot een afscheid in goede verstandhouding. Deze persoon blijft immers deel uitmaken van je netwerk en komt misschien als vrijwilliger nog terug.

Vooraleer het zover is, denk je best na over het borgen van de kennis die jouw ervaren medewerkers hebben opgebouwd doorheen de jaren.

Lees ook

Boemerang rekruteren

Boemerang rekruteren

1 op 2 van jouw ex-werknemers staat er voor open om terug te keren naar je organisatie, aldus de cijfers uit een bevraging door Acerta bij meer dan 1000 werknemers. Afsch…

Waarom jongeren vertrekken

Waarom jongeren vertrekken

“Werknemers jonger dan 30 jaar zijn sneller geneigd om een nieuwe baan te zoeken.” Dit is een vaststelling die we van sociale ondernemingen opvingen. …

Outplacement

Outplacement

Outplacement is een begeleiding door een externe dienstverlener aan een ontslagen medewerker op kosten van de werkgever. Het doel is de ontslagen medewerker in staat stel…

Als een medewerker ontslag neemt

Als een medewerker ontslag neemt

Een medewerker kan zelf ontslag nemen om een waaier aan redenen.