Functiebeschrijving en competentieprofiel: twee handen op één buik

Functiebeschrijving en competentieprofiel: twee handen op één buik

De functiebeschrijving en het competentieprofiel beschrijven gedetailleerd wat een specifieke functie inhoudt. Bekijk hier onze tips.

Wat is het verschil tussen de functiebeschrijving en het competentieprofiel? Wel… alle taken, verantwoordelijkheden en resultaten staan in de functiebeschrijving. En het competentieprofiel beschrijft de kennis, vaardigheden en attitudes die de medewerker nodig heeft in zijn functie. Vaak staan die twee beschrijvingen samen in één document, eventueel met een alternatieve benaming (zoals ‘functiekaart’). Eén ding is zeker: een functiebeschrijving en een competentieprofiel geven je medewerkers houvast. Hieronder gaan we dieper in op de verbanden en de verschillen.

Wat is een functiebeschrijving?

Een functiebeschrijving vertrekt vanuit de vraag: ‘Wat moet de medewerker doen?’ Koppel de lijst van taken en verantwoordelijkheden die bij een specifieke functie horen met jouw gewenste resultaten. Dat maakt het veel gemakkelijker om tijdens een evaluatiegesprek de resultaten met de medewerker te bespreken. Vergis je in die functiebeschrijving niet tussen ‘taken’ en ‘competenties’, want de competenties horen in je competentieprofiel.

Wat is een competentieprofiel?

Het competentieprofiel beschrijft het profiel van een medewerker die een bepaalde functie uitoefent. Met andere woorden: wat moet de medewerker kennen en kunnen? En welke attitude is cruciaal om de job goed uit te voeren?’

  • Beschrijf via de competenties en de gedragsindicatoren hoe je de functie in jouw organisatie invult. Een 'stafmedewerker personeel' bijvoorbeeld heeft ietwat andere taken in een sociale werkplaats dan die van een jeugdcentrum.

Gebruik deze tips om een competentieprofiel op te maken

  • Gebruik — naast de functiebeschrijving — het competentieprofiel als basis voor ontwikkelgesprekken met je medewerker. Welke noodzakelijke competenties heeft hij al goed onder de knie? Welke competentie zou hij anderen kunnen aanleren? En aan welke competenties moet hij zelf nog werken?

Verzamel ontwikkelacties in een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP)

  • Breng de competenties van individuele medewerkers in kaart. Leg die opsomming naast de analyse van alle taken in jouw organisatie. En controleer of alle noodzakelijke competenties aanwezig zijn. Op basis van de ontbrekende competenties weet je perfect aan welke opleidingen jouw organisatie nood heeft.

Uitsmijter: voorbeelden van competentieprofielen

Je kan hier inspiratie opdoen als basis voor jouw functie- en competentieprofiel:

Wil je je verder verdiepen in functiebeschrijvingen en competentieprofielen? Dat kan:

>> Van competentieprofiel naar competentiebeleid

>> Sjabloon functiebeschrijving

>> Functiebeschrijving podiumkunsten en muziek

Ontdek aan de hand van onze gratis HR-scan of de functie- en competentieprofielen al op punt staan

Lees ook

Van competentieprofiel naar competentiebeleid

Van competentieprofiel naar competentiebeleid

Een competentieprofiel kan een leidraad bieden voor alle stappen in het personeelsbeleid. Dat noemen we dan een competentiebeleid.

Tips voor het maken van competentieprofielen

Tips voor het maken van competentieprofielen

Ga je aan de slag met competenties? Een aantal praktische tips kunnen je al een heel eind op weg helpen.

Stappenplan opstellen competentieprofiel

Stappenplan opstellen competentieprofiel

Dit stappenplan biedt enkele handvatten om competentieprofielen op te stellen.