Het Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)

Het Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)
Bron: VOKANS

Een POP is een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit instrument is toepasbaar binnen iedere context waarbij je verandering beoogt.

Bij het opstellen van een ontwikkelingsplan staat de vraag van de medewerker centraal.

Het plan is erop gericht om een antwoord te vinden op een ontwikkelvraag.

De focus is zelfreflectie:

  • wat is je huidige situatie?
  • waar wil je staan in de toekomst?
  • welke zaken dien je te verbeteren of ontwikkelen om daar te geraken?

We koppelen daar een persoonlijk actieplan of PAP aan vast. Dat maakt ontwikkeling meetbaar en opvolgbaar, en het POP concreet.

Het persoonlijk ontwikkelingsplan is een cyclisch proces. De initiële vraag kan immers van inhoud veranderen. Dit brengt dan een nieuw proces op gang .

Commentaar van HR-expert Hans Van Dessel

Het POP-document is een zeer goede leidraad voor de medewerker om zijn/haar persoonlijke groeidoelstellingen vast te leggen en er direct een actieplan aan te koppelen. Het leuke is ook dat, als dit in samenwerking met de leidinggevende wordt ingevuld, het gelijk ook een bepaalde vorm van feedback kan bieden aan de organisatie (Waar kunnen we met deze medewerker naartoe? Waar liggen zijn/haar ambities binnen onze organisatie?).

Mijn ervaring leert me echter dat niet elke medewerker het even makkelijk vindt om zelf aan te geven wat hij/zij wil bereiken, omdat men het simpelweg niet weet of omdat de verschillende groeimogelijkheden (binnen én buiten de organisatie) niet gekend zijn. In die situaties kan het helpen om een groeispel te laten voorafgaan aan het invullen van het POP-document. Dit is een oefening die vaak gebruikt wordt in loopbaan coaching en die de medewerker meer inzicht zal geven in wat hij/zij boeiend en leuk vindt, en wat helemaal niet.

En je hoeft je als organisatie helemaal geen zorgen te maken, meer dan 70% van de mensen die loopbaan coaching volgen, blijven bij hun huidige werkgever. Meestal zelfs binnen dezelfde rol, maar dan versterkt, met meer zelfinzicht én ambitie.

Hier kan je alvast een blanco POP-document vinden om mee aan de slag te gaan

Lees ook

Ontwikkelgesprek

Ontwikkelgesprek

Dit sjabloon van een ontwikkelgesprek geeft structuur aan de gesprekken met je medewerkers.

Persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Gebruik het Verso-sjabloon.

Persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Gebruik het Verso-sjabloon.

Deze gebruiksklare leidraad helpt je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) te maken – inclusief GRATIS sjabloon.

Zorgverstrekkers versterken: zelfzorg én teamzorg!

Zorgverstrekkers versterken: zelfzorg én teamzorg!

The Human Link ontwikkelde in samenwerking met de Vlaamse Overheid een 'Train-the-trainer-aanbod' voor het versterken van zorgverleners.

Sjabloon verplicht opleidingsplan

Sjabloon verplicht opleidingsplan

De arbeidsdeal verplicht werkgevers met minstens 20 werknemers om jaarlijks (voor 31 maart) een formeel opleidingsplan op te stellen. Hier vind je alle richtlijnen in een…