Discriminatiegronden

Discriminatiegronden

Discrimineren mag niet. Maar wanneer is iets discriminatie? Als werkgever zit je vaak met vragen: mag je in een vacature vermelden dat je iemand zoekt met moedertaal Nederlands? Mag je een kandidaat met astma of een chronische darmaandoening weigeren? Hoe ga je om met vragen om pauzes om te bidden?

Definitie van discriminatie

De referentie inzake discriminatie is in ons land Unia, het voormalige Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Het hanteert deze definitie:

‘In België verbiedt de wet discriminatie op grond van 19 zogenoemde 'beschermde criteria'. Er is sprake van discriminatie wanneer je in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt vanwege je herkomst, handicap, geloof of levensbeschouwing, leeftijd,  seksuele oriëntatie enzovoort. Er is geen sprake van discriminatie wanneer een verschil in behandeling objectief en redelijk kan worden verklaard.’

Discriminatiegronden

Unia stelde ook discriminatiegronden op en ontwikkelde eDiv, een online cursus over de antidiscriminatiewetgeving en diversiteit voor organisaties, met concrete situaties en oefeningen. eDiv richt zich op situaties in de arbeidssfeer en is gericht op HR- en teammanagers, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en vertegenwoordigers van werknemers.

De cursus bestaat vandaag al uit drie modules: Wet, Diversiteit en Handicap. Je vindt er ook meer dan 150 voorbeeldsituaties met adviezen. Voor juristen is er meer informatie in de bibliotheek, met een pagina voor elk belangrijk juridisch concept.

We hebben samen met VIVO en een en vertegenwoordiging van sociale partners een non-discriminatiecode ontwikkeld die je aan je arbeidsreglement kan toevoegen of die je kan bekend maken in het kader van een diversiteitscharter.

Discriminerende klanten

Wat als je klanten, cliënten of (familie) van patiënten of bewoners moeilijk doen over medewerkers van een andere cultuur of met bijvoorbeeld een andere geaardheid?

Onder de naam ‘Cliënt of koning?’ ontwikkelden Resoc Halle-Vilvoorde en VIVO drie instrumenten voor de zorgsector met tips voor verzorgende, leidinggevende en directie die helpen om te gaan met discriminerende cliënten.

Lees ook

Discriminatie bij aanwerving

Discriminatie bij aanwerving

Discrimineren mag niet. Maar wanneer is iets discriminatie? Als werkgever zit je vaak met vragen: mag je in een vacature vermelden dat je iemand zoekt met moedertaal Nede…

“Ik probeer het goede in het slechte te zien”

“Ik probeer het goede in het slechte te zien”

Hoe slaagt Hilde Crevits erin om de crisis waarin we ons bevinden om te buigen tot een kans?

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?

Subsidies voor HR gezocht?

Subsidies voor HR gezocht?

Om je medewerkersbeleid beter te kunnen uitwerken, bestaan er verschillende financiële kanalen. HRwijs geeft je 3 tips voor HR-subsidies.…