
Discrimineren mag niet. Maar wanneer is iets discriminatie? Als werkgever zit je vaak met vragen: mag je in een vacature vermelden dat je iemand zoekt met moedertaal Nederlands? Mag je een kandidaat met astma of een chronische darmaandoening weigeren? Hoe ga je om met vragen om pauzes om te bidden?
Definitie van discriminatie
De referentie inzake discriminatie is in ons land Unia. Het hanteert deze definitie:
‘In België verbiedt de wet discriminatie op grond van 19 zogenoemde 'beschermde criteria'. Er is sprake van discriminatie wanneer je in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt vanwege je herkomst, handicap, geloof of levensbeschouwing, leeftijd, seksuele oriëntatie enzovoort. Er is geen sprake van discriminatie wanneer een verschil in behandeling objectief en redelijk kan worden verklaard.’
Discriminatiegronden
Unia stelde ook discriminatiegronden op en ontwikkelde eDiv, een online cursus over de antidiscriminatiewetgeving en diversiteit voor organisaties, met concrete situaties en oefeningen. eDiv richt zich op situaties in de arbeidssfeer en is gericht op HR- en teammanagers, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en vertegenwoordigers van werknemers.
De cursus bestaat uit een aantal online leermodules. Je vindt er ook meer dan 150 voorbeeldsituaties met adviezen. Voor juristen is er meer informatie in de bibliotheek, met een pagina voor elk belangrijk juridisch concept.
Ook meer weten over de discriminatiewetgeving? UNIA maakte hierover een filmpje.
Tip! VIVO ontwikkelde, met een vertegenwoordiging van sociale partners (waaronder Verso), een non-discriminatiecode. Deze code kan je aan je arbeidsreglement toevoegen of kan je bekend maken in het kader van een diversiteitscharter.
Discriminerende klanten
Wat als je klanten, cliënten of (familie) van patiënten of bewoners moeilijk doen over medewerkers van een andere cultuur of met bijvoorbeeld een andere geaardheid?
Onder de naam ‘Cliënt of koning?’ vind je drie instrumenten voor de zorgsector met tips voor verzorgende, leidinggevende en directie die helpen om te gaan met discriminerende cliënten.