Hoe natuurbeleving bijdraagt aan maatschappelijke re-integratie

Hoe natuurbeleving bijdraagt aan maatschappelijke re-integratie

Workshops rond natuurbeleving die normaal gezien als teambuilding voor bedrijven dienen, nu ook inzetten om (kwetsbare) kinderen en jongeren te versterken. Dat is wat Verso wil bereiken in samenwerking met GoodPlanet. De jongeren van Heem vzw waren een eerste ‘testcase’. “De vaardigheden die je bij een teambuilding gebruikt, komen van pas bij hun re-integratie.” 

Als ‘een veilig verblijf voor jongeren in nood’, zo omschrijft Heem vzw zichzelf. De jongeren (12-17 jaar) komen op aangeven van de jeugdrechter tijdelijk bij Heem terecht, als eerdere hulpverlening ontoereikend blijkt. “Hier proberen we hen nieuw perspectief te bieden”, legt Aude Kervoelen (37), begeleidster bij Heem vzw, uit. “We leren hen opnieuw kind zijn. Dat is de basis. Tabula rasa gaat niet lukken, maar we geven nieuwe kansen. ‘Ja, je leven is hard, maar je kan wél opnieuw verbinding maken, je kan mensen vertrouwen’, luidt de boodschap.” 

Een zaadje planten 

Tijdens de ‘Forest Challenge’-workshop heet duurzaamheidscoach Ine Van de Weghe (28) van GoodPlanet de jongeren welkom in het groen, in dit geval Het Speelhof. Tijdens een wandeling door de natuur weeft ze verschillende kleine workshops aan elkaar. “Ik voel me soms wel eens een boom”, spreekt Ine de jongeren toe aan de eerste stop. “Mijn wortels staan stevig in de grond dankzij mijn goede band met mijn vrienden. Maar op bepaalde momenten, als het buiten stormt, heb ook ik het moeilijk om overeind te blijven. Welk natuurlijk element voelen jullie zich soms? En waarom?”  

Wandeling_15

"Ook al vinden sommige jongeren het belachelijk, toch geloof ik dat we een zaadje planten”

De jongeren schuifelen wat ongemakkelijk heen en weer, maar de vraag zet hen duidelijk aan het denken. “Een bloem, want ik maak me graag mooi op”, stamelt er een. “Een vogel, want ik ga graag met het vliegtuig op reis”, roept een ander. Hilariteit alom, de aandacht dwaalt snel af. “Ook al zie je aan sommigen dat ze het belachelijk vinden, toch geloof ik dat we op deze manier een zaadje planten”, vertelt Ine onderweg.  

Buiten de muren van een instelling 

Voor Heem vzw moet de workshop de jongeren instrumenten aanreiken om hun identiteit opnieuw op te bouwen. “Dat ze vandaag hier zijn, is al een enorme prestatie”, zegt begeleidster Aude. “We willen hen laten zien dat je een leuke dag kan beleven door gewoon buiten, in de natuur te zijn met groen en bomen om je heen. Het is een heel andere wereld dan die binnen de muren van een instelling.” 

Werken aan de basis 

Hoe zo’n dagje in de natuur bijdraagt aan hun re-integratie? “Het gaat over hen bewustmaken van wat er zich rondom hen bevindt, zonder dat ze geconfronteerd worden met negatieve externe elementen”, vervolgt Aude. “We werken aan de basis, en dat zijn zijzelf. Pas als de fundamenten er liggen, kunnen we hun ‘gewone’ leven terug herstellen en leren ze terug op eigen benen staan. Deze workshop is weer een stap in de goede richting.” 

Inclusie 

Voor GoodPlanet past dit project perfect in hun inclusieve discours, besluit Ine. “De missie van GoodPlanet is zo veel mogelijk mensen inspireren om duurzaam aan de slag te gaan. Het maakt daarbij niet uit wie die mensen zijn, of in welke situatie ze zich bevinden.”

Lijkt de ‘Forest Challenge’ of een andere gelijkaardige workshop je interessant voor jouw organisatie?

Ontdek het volledige aanbod.

 

Lees ook

“Onze wereld is in transitie, we moeten erdoor!”

“Onze wereld is in transitie, we moeten erdoor!”

“Social profit toont dat het anders kan. Dat je ook producten en diensten kan leveren zonder dat alleen de financiële, maar ook de maatschappelijke winst prime…

“Een gesprek in de natuur is heel anders dan aan een bureau”

“Een gesprek in de natuur is heel anders dan aan een bureau”

“Hier zijn geen gesprekken, geen analyses, geen radiolawaai. Alleen open ruimte en plaats voor mezelf.” Jan laat zijn blik dwalen over het weidse landschap.…

SDG in sociale ondernemingen: Peter Wollaert strooit met gouden raad

SDG in sociale ondernemingen: Peter Wollaert strooit met gouden raad

Armoede en ongelijkheid de wereld uithelpen en de klimaatverandering aanpakken tegen 2030: dat is de essentie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable dev…

“Nieuwe kansen voor spullen én mensen”

“Nieuwe kansen voor spullen én mensen”

‘Open deuren’ is al jarenlang het motto van De Kringwinkel Hageland, verzamelnaam voor de kringwinkelfilialen in Tienen, Diest en Aarschot. Open deuren voor z…