Beleef meer met onze ecoworkshops voor kinderen en jongeren!

Beleef meer met onze ecoworkshops voor kinderen en jongeren!

Werk je met kinderen of jongeren? Wil je graag leren hoe je spelenderwijs natuur- en milieuthema’s kunt aanbrengen bij jouw doelgroep? Dan hebben wij een niet te missen kans voor jou! Organiseer samen met GoodPlanet een workshop rond natuurbeleving of duurzame voeding. Een fijne dag voor iedereen en een nieuwe methodiek voor jou als begeleider! 

Verso heeft in samenwerking met GoodPlanet 2 vormingen uitgewerkt: een workshop natuurbeleving en een workshop voeding. We gaan je niet uitleggen hoe je het moet doen, maar we gaan samen met jouw groep meteen een leuke activiteit opzetten. Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap: je groep heeft een fijne belevingsactiviteit en jij leert hoe je ecologische thema’s kunt integreren in je werking. 

Let op: we kunnen samen met jou een workshop organiseren tussen februari en augustus 2023, maar het aantal slots is beperkt. Aarzel dus niet te lang om in te schrijven! We sluiten de inschrijvingsperiode af op 28 februari.  

Ik schrijf me in!

Het aanbod

Workshop Natuurbeleving

Tijdens deze activiteit gaan kinderen/jongeren al spelend leren in en met de natuur. Spelen en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De verschillende rollen die een begeleider hier kunnen aannemen zijn ook van groot belang (stimuleren, participeren, observeren, complimenteren,...). Naargelang wat de buitenruimte biedt, waar de kinderen en begeleiders inspiratie vinden, leidt natuurrijk spel tot: 

  • Motorische en zintuiglijke ontwikkeling: reliëf, evenwicht, zintuiglijk bewustzijn 
  • Creativiteit 
  • Sociale ontwikkeling: samen spelen en oplossingen zoeken 
  • Morele ontwikkeling: respect voor elkaar, voor de natuur en voor het milieu. Een duurzame houding. 
  • Executieve functies: concentratie, zelfstandigheid, flexibiliteit 
  • Experiment en exploratie van de natuur 

De idee is dat via natuurbeleving kinderen/jongeren uiteindelijk een houding van zorg en respect voor de natuur ontwikkelen. 

Jouw bijdrage voor deze workshop bedraagt €75. 

Aanbod leeftijdsgroepen: 

6- tot 8-jarigen – Koning(in) Clovis: Deze zachtmoedige heerser(es) neemt je mee op een actieve ontdekkingstocht in zijn/haar natuur-rijk: een stukje natuur rondom de organisatie. Neem al je zintuigen mee! 

Duur: max. 1,5u 

Locatie: een natuurplek in de buurt 

9- tot 13-jarigen – Ontdek de natuur: Kampen bouwen, kriebeldiertjes zoeken, natuurcoiffures maken, zintuigenparcours, enz. We gaan samen op ontdekking in de natuur! 

Duur: max. 2,5u 

Locatie: een natuurplek in de buurt 

14- tot 16-jarigen – Forest Challenge:Wordt uitgedaagd in het bos. In team werk je aan diverse Forest Challenges en kan je je eigen talenten inzetten. 

Duur: max. 2,5u 

Locatie: een natuurplek in de buurt 

Let op! Deze workshop kunnen we natuurlijk alleen organiseren als er voldoende natuur is om te ontdekken op wandelafstand van de organisatie.   

Ja, ik wil meer informatie over deze workshop!

photopimp4

Workshop Voeding

Kinderen al experimenterend laten ontdekken wat gezond eten is. Daarvoor roepen we deze workshop ‘van veld tot bord’ in het leven. 

Al doende ontdekken we nieuwe smaken en onbekende alternatieven terwijl we het plezier van samen eten in levende lijve meemaken. Naast het “doen” bekijken we ook samen de impact van voeding op ons milieu en onze levenskwaliteit.  

De workshop toont iedereen de rijkdom van het contact met de aarde en het verband met het behoud van de natuur en biodiversiteit. Een mooie stap naar duurzame en groene voeding. 

Jouw bijdrage voor deze workshop bedraagt €75. Wij brengen de ingrediënten mee! 

Aanbod leeftijdsgroepen

6- tot 8-jarigen - De wondere wereld van de groenten: Op basis van het verhaal "De moestuin van Theo en Julie" ontdekken de kinderen de verschillende families van groenten en de seizoenen waarin ze groeien in onze moestuinen. Via kleine spelletjes laten we de kinderen de magische wereld van groenten en fruit ontdekken: ruiken, voelen, mengen, proeven. Met stukjes groente creëren ze hun eigen kunstwerk, dat ze nadien met hun ogen en smaakpapillen zullen proeven! 

Duur: max. 1,5u 

Locatie: een grote zaal met tafels, toegang tot water (om af te wassen) en elektriciteit 

9- tot 12-jarigen – GoodCook: Kinderen ontdekken de heerlijke wereld van fruit en groenten van het seizoen en leren welke voeding gezond is voor ons en goed is voor de planeet. Ze trekken hun keukenschort aan en gaan op ontdekking: ruiken, voelen, snijden, mengen, proeven en lekkers klaarmaken met groenten en fruit in alle geuren en kleuren. 

Duur: max. 2u 

Locatie: een grote zaal met tafels, toegang tot water (om af te wassen) en elektriciteit 

13- tot 16-jarigen – PlantAardig (w)eten: Tijdens deze interactieve workshop nemen we onze voeding onder de loep en maken jongeren kennis met bekende en minder bekende plantAardige eiwitbronnen. Ze proeven, experimenteren en ervaren hoe ze zelf met deze producten aan de slag kunnen gaan in een tiener-approved driegangen menu. Want wie zegt dat fastfood niet gezond kan zijn? 

Duur: max. 2u 

Locatie: een grote zaal met tafels, toegang tot water (om af te wassen) en elektriciteit 

Ja, ik wil meer informatie over deze workshop!

20210609_AV_Workshops plantaardig (w)eten Bert Carlier Sofie Verhoeven (19)

Over GoodPlanet Belgium vzw

GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren. Via projecten, campagnes en workshops verspreiden zij kennis en planten ze zaadjes voor verandering. Zo worden de ideeën achter duurzame ontwikkeling concreet, haalbaar en aantrekkelijk. Steeds met een positieve blik en een hoopvolle insteek. GoodPlanet is ervan overtuigd dat educatie een belangrijke rol speelt bij de transitie naar een duurzame samenleving. Daarom richt de organisatie zich naar kinderen en jongeren. Jaarlijks inspireren en activeren 100 medewerkers en tientallen vrijwilligers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.

Lees ook

Groen doen leer je van elkaar

Groen doen leer je van elkaar

Niet alle stappen richting duurzaamheid hoeven ingewikkeld te zijn. Daarom een aantal tips die je veelal direct kan implementeren. Neem je de tips mee naar je eigen organ…

Gezocht: 6 sociale ondernemingen voor het in kaart brengen van hun carbon footprint

Gezocht: 6 sociale ondernemingen voor het in kaart brengen van hun carbon footprint

Verso wil nagaan waar de ecologische voetafdruk, meer bepaald de carbon footprint, ligt van sociale ondernemingen. Daartoe zal het in samenwerking met GRUUND de voetafdru…

UAntwerpen stelt biodiversiteit centraal in nieuw onderzoeksplatform BIONEXT

UAntwerpen stelt biodiversiteit centraal in nieuw onderzoeksplatform BIONEXT

De biodiversiteit in onze omgeving en in de wereld beïnvloedt bijna elk aspect van ons leven: van het water dat we drinken, over het voedsel dat we eten tot de gezon…

Overheid voorziet interessante tarieven voor renovatieleningen

Overheid voorziet interessante tarieven voor renovatieleningen

In het najaar lanceerde de Vlaamse overheid de vernieuwde ‘Mijn VerbouwLening’ voor particulieren die hun woning willen renoveren. Maar wat veel mensen niet w…