De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk
Bron: VLAIO

Verso en haar federaties zijn trots dat ze als een van de 13 VLAIO-partners de komende vier jaar ondernemingen zullen begeleiden binnen de vernieuwde opdracht van het VLAIO Netwerk. Het doel van de opdracht is om Vlaanderen te versterken als hub voor innovatie en ondernemerschap.

Overheidsopdracht van 4 jaar

Via de gunning van deze overheidsopdracht ondersteunt de Vlaamse regering ondernemers op verschillende niveaus. Productiviteitsgroei en adoptie van nieuwe technologieën staan centraal in de opdracht. Het VLAIO Netwerk zal zich richten op sensibilisering, begeleiding en netwerkvorming.

Het vernieuwde contract start op 1 juli 2024. Het jaarcontract kan tot 3 keer verlengd worden, met een maximale looptijd van vier jaar. Aanpassingen zijn mogelijk op basis van de evaluatie van de dienstverlening en beleidsprioriteiten van de regering.

13 partners, 4 doelstellingen

Vanaf 1 juli zullen 13 partners dienstverlening aanbieden rond 4 doelstellingen:

  • Overlevingsgraad starters optrekken
  • Ondernemers versterken in hun bedrijfsvoering
  • Begeleiding van startups en scale-ups
  • Productiviteit Vlaamse bedrijven stimuleren via de Twin Transition duurzaamheid en digitalisering

Effecten

Deze gelaagde aanpak is een veelbelovende strategie om de concurrentiepositie van Vlaanderen te versterken en een innovatieve, toekomstbestendige economie te bevorderen. De dienstverlening zal ook direct effect hebben op de deelnemers:
Pre-starters zullen een beter inzicht hebben in de haalbaarheid van hun project. De verstrekte adviezen geven een inzicht of het ondernemingsproject voldoende cashflow genereert om de gekozen financieringsmix terug te betalen en de ondernemer een voldoende hoog inkomen te betalen. Finaal moet dit ertoe leiden dat ondernemers beter voorbereid starten en dat meer dan 70% van de deelnemers die effectief starten, 5 jaar na de oprichting nog bestaat.

In alle levensfasen zullen ondernemingen beter hun weg vinden naar ondersteuning en netwerken op vlak van innovatie, financiering, markten en samenwerking. De doelstelling is dat meer dan 70% van de deelnemers binnen de 6 maanden na het einde van de begeleiding minstens is begonnen met het toepassen van ‘het geleerde’ in de eigen onderneming. Dit moet ertoe leiden dat ondernemingen beter voorbereid nieuwe uitdagingen aangaan, een opvolging of overname beter voorbereiden en makkelijker de weg vinden naar financiering en internationale markten.

Specifiek voor innovatieve startups en ambitieuze scale-ups is de verwachting dat ze sneller door hun groeiproces gaan. Naar verwachting zal het aandeel hoge groeiondernemingen op basis van bruto toegevoegde waarde stijgen boven 10% van het totaal aantal ondernemingen. Dit zal een positief effect hebben op de groei van de tewerkstelling, investeringen en export in de Vlaamse economie.

De dienstverlening voor de twin transition moet een brede groep Vlaamse ondernemingen warm maken om de omslag te maken naar een slim en groen Vlaanderen. Naar verwachting zal het aandeel innoverende ondernemingen stijgen boven 75% van het totaal aantal ondernemingen. 50% van de Vlaamse maakbedrijven zijn tegen 2030 aan de slag met circulaire economie. De vergroening, digitalisering en competitiviteit van Vlaamse kmo’s wordt vergelijkbaar met de vijf best scorende landen van Europa.
Alle activiteiten samen zullen er ook toe bijdragen dat de actoren in het Vlaamse ecosysteem beter met elkaar verbonden zijn waardoor ondernemingen sneller de weg vinden naar de juiste partner.

Ontdek de expertise van het VLAIO Netwerk

Op zoek naar coaching, advies of begeleiding op maat van jouw bedrijf? Zoek je een klankbord voor je plannen of wil je jouw netwerk uitbouwen? Duik snel in de schat aan individuele- of groepstrajecten van het VLAIO Netwerk!

Snel naar de expertisedatabank

Ontdek hier het aanbod van Groeilabz

Lees ook

Sociale partners lanceren prioriteitennota voor volgende Vlaamse regering

Sociale partners lanceren prioriteitennota voor volgende Vlaamse regering

Richting de verkiezingen voor het Vlaams Parlement hebben ook de Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv…

“Niet alle oplossingen hoeven geld te kosten”

“Niet alle oplossingen hoeven geld te kosten”

Nieuwe, kleinschalige woonvormen die stevig ingebed zijn in de buurt en de samenleving. Met creatieve oplossingen voor de personeelskrapte en een solidair verzekeringssys…

“Je kan niet negeren wat op ons afkomt”

Een gebrek aan een langetermijnvisie en durf belemmert een goede zorg. Algemeen directeur Karin Van Mossevelde van i-mens en directeur Marleen Roesbeke van SOM, de federa…

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

In een krappe arbeidsmarkt en een maakindustrie die het lastig heeft, kunnen maatwerkbedrijven een veel grotere rol spelen dan nu, zeggen Johan Bongaerts van maatwerkbedr…