Je vacature bekendmaken

Je hoeft geen handenvol geld uit te geven om je vacature bekend te maken bij een breed publiek. Er bestaan ook gratis kanalen. En internet en sociale media kunnen je al een heel eind op weg helpen. In het wilde weg slaan is echter niet de beste optie. Je wervings -en selectiestrategie degelijk uitwerken is een belangrijke start. 

Intern bekendmaken

  • Begin bij het intern bekendmaken van je vacature en bij publicatie op je eigen website. Spreek je netwerk actief aan via mail en mondeling: ex-collega’s, bevriende organisaties, vrijwilligers... Verspreid het nieuws ook via Facebook, LinkedIn, Twitter en andere sociale media, zeker als je hier anders ook gebruik van maakt.
  • Houd spontane sollicitaties bij zodat je ze kan bovenhalen wanneer je een vacature hebt. Het gaat vaak om zeer gemotiveerde kandidaten.

VDAB en koepelorganisaties

VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, publiceert gratis vacatures en heeft ook een meer uitgebreide dienstverlening voor werkgevers. Goede contacten onderhouden met de competentiecentra van VDAB die werkzoekenden opleiden, kan ook stagiairs en kandidaten opleveren. 

Voor mensen die bekend zijn met de sector zijn websites van koepelorganisaties een uitgelezen plaats om op zoek te gaan naar vacatures. Voorbeelden daarvan zijn www.sociare.bewww.socius.be,... Ook 11.be en alterjob zijn veelbezochte en gratis vacaturekanalen voor jobs in de social profit.

  • www.vdab.be - Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling
  • www.actiris.be - Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling
  • www.11.be - vacatures van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, de non-profit en social profitsector
  • www.alterjob.be - vacaturedatabank voor VZW's, NGO's, Overheid en Sociale Economie (betalend)

Vacaturesites in de social profit

Hier vind je een lijst van websites waar je vacatures kan publiceren per deelsector. De meeste zijn gratis. Ga wel even na of ze bij je organisatie passen.

Zorgsector

Welzijnsvoorzieningen

Socioculturele- en kunstensector

Maatwerkbedrijven (vroegere beschutte en sociale werkplaatsen)

Jongeren bereiken

Goede contacten met scholen onderhouden is een excellente manier om jongeren over de vloer te krijgen. 

De meeste hogescholen en universiteiten hebben een jobwebsite waarop ze vacatures plaatsen die voor hun studenten geschikt zijn. Enkele voorbeelden:

Denk ook aan Centra Deeltijds Onderwijs (CDO’s) en de leersecretariaten van Syntra (de leertijd/deeltijds leren-deeltijds werken). Meer info over deeltijds leren/deeltijds werken in de social profit vind je op de website van VIVO

Ook de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) bieden opleidingen waar jij misschien mensen uit kan recruteren. 

Tip! Via www.data-onderwijs.vlaanderen.be kan je gemakkelijk een lijst vinden met de onderwijsinstellingen in de buurt van jouw organisatie. 

Via stages kunnen jongeren al een tijdje meedraaien. Heb je nood aan tips over het opbouwen van een goed stagebeleid? In het document over de stappen tijdens de stageperiode vind je alvast inspiratie.

Inzetten op meer inclusie

Tot slot

En tot slot een praktische raad: een bord op straat voor je organisatie kan nog steeds wonderen doen.