Praktijkgids en e-learnings energiebalans medewerkers

Praktijkgids en e-learnings energiebalans medewerkers
Bron: IDEWE

Om werknemers duurzaam aan het werk te houden, is het belangrijk hen te ondersteunen in het vinden van de juiste energiebalans. 

Voeren werknemers in jouw organisatie hun job uit met passie? Komen de waarden van de werknemers overeen met de waarden van jouw organisatie? Kunnen werknemers voldoende deconnecteren na hun uren? Moeten werknemers in jouw organisatie zich soms zo lang concentreren dat hun veiligheid en/of efficiëntie in het gedrang komt?

Zijn dit vragen die binnen jouw organisatie al eens gesteld worden? Ze hebben allemaal te maken met één of andere vorm van energie op het werk.

Een overzichtelijke praktijkgids

De praktijkgids 'hoe werk maken van energie op het werk' kan jouw organisatie helpen om aan de slag te gaan met deze vragen. Die praktijkgids bestaat uit twee delen:

In een eerste deel wordt aan de hand van zeven tussenstops een reisroute uitgestippeld om beleidsmatig aan de slag te gaan rond energiemanagement op het werk. Ondersteunende sjablonen helpen jouw organisatie hierbij op weg.

In een tweede deel worden aan de hand van vier energiebatterijen wetenschappelijke inzichten gedeeld en concrete tips aangereikt om werk te maken van energiemanagement op het werk.

4 energiebronnen

Er zijn 4 soorten energie op het werk:

  1. Fysieke energie is onze meest fundamentele bron van energie en verwijst naar slaap, rust, beweging en voeding.
  2. Mentale energie verwijst naar de energie die werknemers nodig hebben om zich te kunnen concentreren op hun taken en afleiding uit de omgeving te negeren.
  3. Emotionele energie doelt op de energie die voortkomt uit het ervaren van positieve emoties en het kunnen aangaan van kwaliteitsvolle relaties op het werk.
  4. Spirituele energie tenslotte gaat over de energie die werknemers ervaren wanneer ze plezier en betekenis vinden in hun werk.

Alle energiebatterijen moeten gevoed worden om met goesting en vol energie aan het werk te gaan.

E-learnings voor je medewerkers

Naast de praktijkgids werden ook een aantal e-learnings ontwikkeld om individuele medewerkers te versterken in het managen van hun energie op het werk.

Enkele thema’s die hierbij aan bod komen zijn:

  • circadiaanse energie,
  • slaap,
  • shiftwerk,
  • job crafting en
  • levensenergie

Al dit materiaal werd ontwikkeld door de KULeuven en IDEWE in het project CARVE - met steun van ESF-Vlaanderen - en is gratis beschikbaar via www.actauni.com/eu

Ga aan de slag met de tools voor HR-verantwoordelijken en andere leidinggevende functies

Lees ook

Preventie van burn-out

Preventie van burn-out

Je kan als organisatie verschillende acties ondernemen om burn-out zoveel mogelijk te voorkomen. Zelfzorg aanmoedigen bij je medewerkers, werkstress tegengaan en inz…

Leidraad ‘Energiegevers en energievreters’

Leidraad ‘Energiegevers en energievreters’

Iets doen dat je graag doet, geeft je energie. Iets doen dat je niet graag doet, kost energie.

Burnout Assessment Tool (BAT)

Burnout Assessment Tool (BAT)

De onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie van de KU Leuven heeft in 2019 een nieuwe vragenlijst ontwikkeld om op een betrouwbare manier vast te s…