
Om je medewerkersbeleid beter te kunnen uitwerken, bestaan er verschillende financiële kanalen. HRwijs geeft je 3 tips voor HR-subsidies.
1. Europa WSE
Europa WSE (het vroegere ESF Vlaanderen) biedt financiële ondersteuning aan Vlaamse organisaties om de arbeidsmarkt te versterken en de werkgelegenheid te vergroten. Organisaties die binnen die domeinen projecten ontwikkelen, komen in aanmerking voor subsidies. Europa WSE lanceert regelmatig nieuwe oproepen, bijvoorbeeld binnen thema’s zoals 'duurzaam loopbaanbeleid' of 'anders organiseren'.
Ontdek de mogelijkheden van Europa WSE
2. Het Venture Philanthropy Fonds van de Koning Boudewijnstichting
De Koning Boudewijnstichting keert jaarlijks subsidies uit aan de social profit via het ‘Venture Philanthropy Fonds’. Hier kan je terecht voor consulting en financiële steun (maximum 80.000 euro gespreid over 3 jaar). Het doel? Organisaties en bedrijven met sociaal oogmerk structureel versterken en helpen groeien. De voorwaarde ‘als organisatie actief op vlak van sociale inclusie in België’ mag je breed interpreteren. Of je in aanmerking komt, kan je best navragen bij de Koning Boudewijnstichting zelf. De Kringwinkel Hageland kreeg bijvoorbeeld steun bij de uitbouw van talentgedreven loopbanen. Gehandicaptenvoorziening De Lovie kon een strategie rond efficiënt/effectief werken uitbouwen.
Er is een jaarlijkse oproep in het najaar, selectie van de dossiers gebeurt in juni van het volgende jaar.
Ontdek het ‘Venture Philanthropy Fonds’
3. De werkbaarheidscheque
Als sociale ondernemer kan je een aanvraag indienen voor werkbaarheidscheques.
Met deze cheque krijg je terugbetaling voor:
- Een meting of scan om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen.
- En/of begeleiding bij het uitvoeren van een scan/meting.
- En/of begeleiding voor rapportage over de werkbaarheid. Voor het opstellen van een werkbaarheidsplan. Voor monitoring en opvolging van de veranderingen op het vlak van werkbaar werk.
De subsidie bedraagt maximum 10.000 euro per organisatie.
Uitbreiding ten gevolge van corona
In de context van de Coronapandemie verruimde de minister van Werk de focus van de werkbaarheidscheque in samenspraak met de Vlaamse sociale partners. Concreet zijn er drie types acties toegevoegd aan de projectoproep:
- Aanpassingen aan de werkpost of de arbeidsorganisatie.
- Het versterken van de competenties van medewerkers als de onderneming haar arbeidscontext heeft moeten wijzigen onder invloed van corona.
- Maatregelen die de psychische weerbaarheid van medewerkers verhogen.
Dit betekent bijvoorbeeld ook dat projecten rond telewerk en het opzetten van een duurzaam beleid rond plaats- en tijdsonafhankelijk werken, kunnen gefinancierd worden.
In deze infografiek vind je de laatste update van wat je met een werkbaarheidscheque kan doen.
Ontdek alle mogelijkheden van de werkbaarheidscheque hier
Wil je meer weten over welke HR-subsidies er zijn en wie ze kan gebruiken? Download onze Whitepaper!
Opgelet! Enkel voor ingelogde gebruikers van onze website. Heb je nog geen login? Maak hier een account aan!