Vereenvoudiging VOP-premie in voege

Vereenvoudiging VOP-premie in voege

Heeft één van jouw werknemers een door VDAB erkende arbeidshandicap? Dan kan je een Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) aanvragen. Op 1/10/2020 werden er een aantal vereenvoudigingen aan de VOP-regelgeving doorgevoerd. 

De wijzigingen zijn vooral technische aanpassingen gericht op de vereenvoudiging van de maatregel.

Vanaf 1 oktober 2020:

  • kunnen ook maatwerkers met een arbeidshandicap die doorgroeien binnen het maatwerkbedrijf de ondersteuningspremie ten gevolge van hun arbeidsbeperking ontvangen. Daarnaast is het mogelijk voor een werkgever maatwerkbedrijf om een VOP-premie aan te vragen voor een niet-doelgroepwerknemer die na verschillende jaren dienst door ziekte of een ongeval een arbeidshandicap krijgt.

  • komen de volgende zelfstandigen ook in aanmerking voor de VOP: wie na 1/10/2008 zelfstandige in hoofd- of in bijberoep is geworden, of als ‘bestaande’ zelfstandige een erkende arbeidshandicap heeft gekregen na 1/10/2008.

  • kan de werkgever bij elke nieuwe aanvraag voor de premie een beroep doen op 40% van het geplafonneerd referteloon, of het nu om de aanwerving van een nieuwe werknemer dan wel om de tewerkstelling van een werknemer die al langer in dienst was maar een arbeidshandicap heeft gekregen.

Een aanvraag voor een VOP-premie doe je via de website van VDAB

Lees ook

Arbeidsbeperking: wat is het?

Arbeidsbeperking: wat is het?

Bij het woord handicap of (arbeids)beperking denken we vaak spontaan aan een slechtziende of slechthorende persoon of iemand in een rolstoel. In realiteit gaat het om een…

Nieuw: HRwijs Inclusief

Nieuw: HRwijs Inclusief

Samen met onze federaties Groep Maatwerk, Herwin, Sociare, SOM, Vlaams Welzijnsverbond, Zorggezind en Zorgnet-Icuro lanceren we HRwijs Inclusief: een project met steun va…

Probeer nu de nieuwe inclusiescan uit!

Probeer nu de nieuwe inclusiescan uit!

Heb jij de Inclusiescan van Hands-on Inclusion al ingevuld? 20 minuten. Meer tijd vraagt de inclusiescan niet om jouw onderneming volledig door te lichten.

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?