“We hebben onze blik verruimd”

“We hebben onze blik verruimd”

Het was via het OCMW Geel dat de Iraanse vluchteling Ehsan Rahimi zijn kans kreeg bij theateropstelling HETGEVOLG. Ehsan was tweeëntwintig jaar lang regisseur en maakte diep in de Kempen een woordloze theatervoorstelling voor kinderen.

“Wonderschoon”, zegt artistiek leider Stefan Perceval. “Ehsan bezorgde ons een bredere kijk met verschillende regies en was voortdurend bezig met projecten.”

Het vergde dus enkel een alerte medewerker van het OCMW Geel en een artistiek leider met een open blik om een ervaren theaterregisseur uit het verre Iran zich hier als een vis in het water te doen voelen. Voor een periode van 18 maanden ging Ehsan Rahimi Tembi via de art. 60-tewerkstellingsmaatregel aan de slag.

Ehsan was 22 jaar lang theatermaker in Iran. Het regime in Iran en de opgelegde censuur drukten helaas de vrije meningsuiting de kop in. Voor een theatermaker is dat pure hel als je theaterstukken van betekenis wilt maken. Ehsan belandde dan ook regelmatig in de gevangenis.

Drie jaar geleden kwam Ehsan in België terecht. Via VDAB volgde hij lessen Nederlands en hij werd op een beroepsverkennende stage gestuurd naar HETGEVOLG, voor drie dagen. Hij geloofde zelfs niet dat hij in België bij een theater kon zou kunnen werken, in welke functie dan ook. “Ik herinner mij dat ik ging solliciteren bij een bakkerij en niet werd aangenomen” vertelt Ehsan. “Ik was al blij geweest als ik had mogen schoonmaken. Maar Stefan Perceval bood me de kans om te regisseren. Ik was enorm verbaasd toen ik dat vernam. Vanbinnen was ik heel blij maar tegelijk ook zenuwachtig. Dit was mijn kans om te laten zien wie ik ben en wat ik kan.”

“De opdracht die hij kreeg, was om een stuk te maken”, vertelt Stefan. En dat deed Ehsan dus gewoon. Hij maakte de woordeloze voorstelling ‘ZOOO’, geïnspireerd op een Iraanse spelletje waarin je elkaars adem moet overnemen. “Wonderschoon”, was het oordeel van Stefan Perceval.

Een ongekende wereld

“Ehsan bezorgde ons een bredere kijk met verschillende regies en was voortdurend bezig met projecten. We hadden ook mensen van de VDAB en het OCMW van Geel uitgenodigd om de voorstelling bij te wonen. De reactie was overweldigend. Dat was wonderlijk voor hem maar ook voor ons als organisatie. Met HETGEVOLG kregen we een uitgelezen kans om de taal, de verhalen en theatervormen uit Iran te leren kennen, dus zochten we een mogelijkheid om Ehsan voltijds tewerk te stellen. Vanuit onze verwondering gaven we hem een kans om zich bij ons verder te ontwikkelen. Het is echt een succesverhaal geworden, zowel voor de VDAB, het OCMW als voor HETGEVOLG”, stelt Stefan Perceval.

“Als persoon vind ik het heel belangrijk om bezig en geïnteresseerd te zijn in wat achter de mens zit. En de mensen in deze wereld zijn niet alleen jij en ik, maar ook mensen die onze wereld dagdagelijks binnenkomen en beïnvloeden. Ik werk heel graag met nieuwkomers omdat ze een fantasie bij hebben, een verbeeldingsvermogen dat wij niet kennen. Daarmee aan de slag gaan en achter die muur kijken en hen laten vertrekken vanuit hun wereld vind ik een meerwaarde. Op dat moment schrijf je samen een verhaal en dat verhaal is wat er aan toe doet. En het mooie aan Ehsan maar ook andere mensen uit verre contreien, is dat ze een andere wereld binnenbrengen. In plaats van dat als problematisch te zien en te denken dat we daarmee niks kunnen aanvangen, moeten we eens achter dat muurtje gaan kijken en het potentieel nagaan. In al die mensen zitten veel kracht en mogelijkheden. Dat maakt dat we als maatschappij ook veel kunnen doen om die mensen verder te doen ontwikkelen. Maar we moeten geïnteresseerd zijn in hun verhaal en niet alleen maar proberen om ons denken daar in te proppen.”

“We zijn heel blij dat Ehsan zijn ding heeft kunnen doen”, reageert ook Sven Wagemans, trajectbegeleider bij Sociaal Huis Geel, de koepel over de welzijnsdiensten van OCMW en stad Geel. “Zo kon hij aan een ruim publiek zijn kwaliteiten en capaciteiten laten zien.”

En nu humor

Deze maand is Ehsan nog aan de slag als regieassistent voor een bewerking van Don Quichote en als regisseur van enkele jongeren in het Fedasil-centrum in Arendonk. Zondag 6 november zit Ehsans tewerkstelling bij HETGEVOLG erop, maar hij kan nog even verder: “Ik ben erg blij dat ik dankzij Stefan en de mensen van de VDAB een contract voor zes maanden heb kunnen tekenen bij De Werft in Geel. Ik ga er een komisch stuk maken. Daarna? Dat zullen we nog wel zien, dat is vandaag nog niet belangrijk.”

Brochure voor tewerkstelling van vluchtelingen

Dit interview werd opgenomen in de brochure 'Aan de slag met vluchtelingen in de social profit'. Die kwam tot stand binnen het ESF-project Ieder Talent Telt. 

ESF.jpg

ESF investeert in jouw toekomst. 

Lees ook

Checklist Diversiteit biedt oplossingen aan

Checklist Diversiteit biedt oplossingen aan

Marleen Vanlingen (directie) en Lise Crabbé (HR) deden de proef op de som. Ze gingen met de online Checklist Diversiteit na of hun dienstenchequebedrijf DF BalDeMo…

Checklist Diversiteit geeft prioriteiten aan

Checklist Diversiteit geeft prioriteiten aan

“De checklist geeft aan op welke domeinen van je HR-beleid je best het eerst inzet om diversiteit mogelijk te maken", zegt Wouter Tops van Kind Jezus en C…

“Vluchtelingen staan te drummen om in te springen”

“Vluchtelingen staan te drummen om in te springen”

Vluchtelingen met doktersdiploma en/of medische ervaring die een kijkstage lopen bij een arts in ons land. Dat is wat Dokters van de Wereld sinds korte tijd mogelijk maak…

"Diversiteit reikt verder dan couscous"

"Diversiteit reikt verder dan couscous"

Diversiteitsbeleid gaat erover dat mensen zich welkom voelen op het werk en vol vertrouwen initiatief nemen. Daarin ligt de meerwaarde.” Paul Boutsen spre…