Vragenlijst Alcohol- en Drugbeleid in de Organisatie

Vragenlijst Alcohol- en Drugbeleid in de Organisatie

Hoe ver staat jouw organisatie met haar alcohol- en drugbeleid? Wil je starten met een nieuw beleid?

De website van VAD vzw 'Qado.be' en de vragenlijst Q-ADO 2.0 tonen je de weg met adviezen specifiek voor ondernemingen.

De website geeft tips over het thema en verwijst naar contactgegevens van preventiediensten. Hoe start je met een beleid? Wat is de rol van leidinggevenden? En wat zegt de wetgeving nu precies?

Q-ADO 2.0 (spreek uit: kwado) is een vragenlijst die organisaties ondersteunt bij de uitwerking van een alcohol- en drugbeleid.

Concreet kun je Q-ADO 2.0 gebruiken:

  • wanneer je organisatie een alcohol- en drugbeleid wenst uit te werken. 
  • tussentijds, om de volledigheid van jullie alcohol- en drugbeleid te toetsen.
  • als evaluatie na de invoering van jullie alcohol- en drugbeleid - en als bijsturing dus.

Q-ADO brengt in kaart hoe je organisatie momenteel met de alcohol- en drugthematiek omgaat. Waar en wanneer werknemers mogen drinken bijvoorbeeld. En wat gebeurt er als een werknemer onder invloed is van illegale drugs? Je verneemt ook of het beleid van je organisatie beantwoordt aan de vereisten van CAO 100. Na het invullen van de vragenlijst ontvang je de resultaten en een eerste beleidsadvies. Deze gegevens vormen een goede basis voor beleidsontwikkeling, -toetsing en -evaluatie in je organisatie.

Q-ADO 2.0 peilt niet naar het individueel gebruik van alcohol en andere drugs. Voor informatie en advies over individueel gebruik verwijzen we naar: 'aan de slag', op de druglijnsite. De vragenlijst geeft evenmin een beeld van het aantal probleemgebruikers in uw organisatie.

Interesse in preventieve affiches voor op de werkvloer? VAD vzw stelt er een aantal beschikbaar.

Of een zelftest? Probeer die gerust uit op de website van hun druglijn.

Lees ook

Is je welzijnsbeleid helemaal in orde?

Is je welzijnsbeleid helemaal in orde?

BeSWIC, het Belgische kenniscentrum over welzijn op het werk stelde een volledig overzicht op van wat er wettelijk gezien in orde moet zijn. Een heel belangrijk aand…

Hoe een beleid van digitale deconnectie invoeren?

Hoe een beleid van digitale deconnectie invoeren?

Sinds 31 maart 2023 geldt het recht op deconnectie. Hopelijk heeft jouw onderneming hier al de nodige stappen rond gezet? 

Arbeidsongeschikt of veilig aan het werk?

Arbeidsongeschikt of veilig aan het werk?

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt kunnen we maar beter 'alle hens aan dek' houden. 'Die hens' kunnen ook zwangere vrouwen zijn. Lode Godderis, directeur bij IDEWE,…

Kwetsbaar leidinggeven

Kwetsbaar leidinggeven

We leven en werken aan een hoog tempo. Overal zijn prikkels. Een stroom van informatie loopt continu binnen. Steeds meer mensen worstelen met de druk van elke dag en gaan…