Checklist Diversiteit geeft prioriteiten aan

Checklist Diversiteit geeft prioriteiten aan

“De checklist geeft aan op welke domeinen van je HR-beleid je best het eerst inzet om diversiteit mogelijk te maken", zegt Wouter Tops van Kind Jezus en Claartje.

“Wat vooral handig is aan de checklist, is dat je duidelijk ziet op welke domeinen van je HR-beleid je best het eerst inzet om diversiteit mogelijk te maken. Je krijgt namelijk scores op diversiteit op 9 domeinen.” Directeur Wouter Tops doorliep met kinderdagverblijf Kind Jezus en Claartje, uit Turnhout, de online Checklist Diversiteit.

Door op 9 domeinen van HR of je algemeen organisatiebeleid stellingen over diversiteit te beantwoorden, zie je in het automatische eindrapport dat er uit voortkomt op welke domeinen je al goed scoort en waar er verbetering mogelijk is. “Dat maakte het voor ons wel makkelijk om te zien waar we best beginnen. De prioriteiten worden duidelijk, je ziet niet meer tegen een berg aan”, stelt Wouter Tops. “En het geeft ook aan waarop je organisatie al goed scoort. Dat werkt dan weer motiverend. En met de tips in het eindrapport kan je concreet werken op de minder sterke punten.”

Diversiteit op papier

“Diversiteit houdt toch wat meer in dan we voor ogen hadden”, zegt de directeur van Kind Jezus en Claartje. “Zo hebben we in het arbeidsreglement laten opnemen dat medewerkers respect moeten hebben voor diversiteit in de organisatie – dat was ook een stelling in de checklist. Dat respect lijkt misschien evident, maar door het specifiek te vermelden in het arbeidsreglement en nieuwe medewerkers erop te wijzen, is er meteen ook aandacht voor. Je geeft aan dat je organisatie diversiteit echt uitdraagt en iedereen daarin mee hoort te stappen.”

Personeelsmix

Niet alle stellingen in de checklist waren voor Kind Jezus en Claartje even sterk van toepassing, maar ook die waren leerzaam. Wouter Tops legt uit: “Een stelling zegt: ‘Het werk is aangepast de competenties en levensfases van de betreffende medewerkers’. Je moet dan zeggen of dit geldt voor je organisatie, maar voor ons is dat gewoon niet echt mogelijk omdat iedereen hier hetzelfde werk moet doen en er weinig ruimte is voor individuele aanpassing. Toch doen we wel iets. We stellen namelijk teams samen die een goede mix van jong en oud zijn en dat zorgt voor minder stress omdat je deeltaken kan opsplitsen naar ieders ervaring en kracht. Op die manier beantwoorden dan wel weer aan de stelling. In elk geval is het dankzij de checklist dat we voldoende oog hebben voor dit soort zaken.”

Volgens Wouter Tops zijn de kansen op diversiteit ook wel enigszins beperkt in zijn organisatie. “Het merendeel van de jobs zijn hier voor kinderbegeleiders. Dat lijkt me geen haalbare job voor een persoon in een rolstoel. We zullen wel zien of die medewerker een kans maakt op een administratieve job, als hij of zij dat wil.”

De Checklist Diversiteit is vernieuwd in 2022 en heet nu 'Inclusiescan'. Test zelf de vernieuwde Inclusiescan!

Vragen hierover? Neem contact op met Fatma Qorlazja. Zij gaat er graag mee aan de slag.

De Inclusiescan kwam tot stand met steun van het Europees Sociaal Fonds. 

esf_lolgo.jpg

ESF investeert in jouw toekomst.

Lees ook

‘Zorgen voor’ kan ook zonder diploma

‘Zorgen voor’ kan ook zonder diploma

“Te veel werk en te weinig volk”, het is een vaak gehoorde klaagzang in de sociale sector. Medewerkers komen constant handen tekort en organisaties hebben het…

Diversiteit aan de trapeze

Diversiteit aan de trapeze

Bij de Gentse Circusplaneet hebben ze altijd hun diversiteitsbril op. “Jongeren leren hier jongleren en trucjes aan de trapeze, maar ze leren ook samenwerken."…

Op DUODay kon ik laten zien wat ik waard ben

Op DUODay kon ik laten zien wat ik waard ben

"Dankzij DUODay heb ik mezelf nogmaals kunnen bewijzen en kunnen laten zien wat ik waard ben. Daar ben ik heel blij om!", zegt Karina Spoel. Zij draaide mee in het HRwijs…

Checklist Diversiteit biedt oplossingen aan

Checklist Diversiteit biedt oplossingen aan

Marleen Vanlingen (directie) en Lise Crabbé (HR) deden de proef op de som. Ze gingen met de online Checklist Diversiteit na of hun dienstenchequebedrijf DF BalDeMo…