Burnout Assessment Tool (BAT)

Burnout Assessment Tool (BAT)

De onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie van de KU Leuven heeft in 2019 een nieuwe vragenlijst ontwikkeld om op een betrouwbare manier vast te stellen of iemand burn-outklachten heeft of in de gevarenzone zit om burn-out te ontwikkelen. De nieuwe meetmethode kan hulpverleners helpen om vast te stellen of iemand burn-out heeft en/of nagaan of de behandeling aanslaat. Maar HR-verantwoordelijken kunnen de tool ook gebruiken om een beter beeld te krijgen van het welzijn op de werkvloer en indien nodig preventief maatregelen te treffen.

De tool bestaat uit een vragenlijst van 33 vragen en een handleiding. De vragenlijst is online als papieren versie beschikbaar.

De Burnout Assessment Tool stelt geen diagnose van burn-out. Hij geeft een eerste indicatie of iemand een risico loopt op burn-out. Heb je hierbij vragen, neem dan contact op met een hulpverlener om te kijken of er sprake is van burn-out.

Citatie: Schaufeli, W.B., De Witte, H. & Desart, S. (2019). Handleiding Burnout Assessment Tool (BAT). KU Leuven, België: Intern rapport.

Tijdens de proeverij van toegankelijke HRtools op 7 mei 2019 is de Burnout Assesment Tool ook aan de orde gekomen. Vind hier de presentatie. 

Lees ook

Affiches om burn-out bespreekbaar te maken

Affiches om burn-out bespreekbaar te maken

Wil je binnen je eigen organisatie inzetten op het bespreekbaar maken van burn-out?  Zorgnet-Icuro, één van de HRwijs-partners, ontwierp …

Online zelftest burn-out

Online zelftest burn-out

Meet je huidige niveau van stress, angst of depressie online met een zelftest.

Checklist deconnecteren

Checklist deconnecteren

De arbeidsdeal garandeert het recht op deconnectie, wat zoveel betekent als het recht om na de werkuren niet gestoord te worden door het werk. IDEWE ontwikkelde een check…

Checklists re-integratie op het werk

Checklists re-integratie op het werk

De FOD WASO heeft een instrument gemaakt om jou als werkgever te helpen bij de re-integratie van langdurig zieke werknemers op de werkvloer. Ben jij betrokken bij he…