Sjabloon en voorbeeld functioneringsgesprek

Sjabloon en voorbeeld functioneringsgesprek

Hier vind je een sjabloon van een functioneringsformulier en een ingevuld voorbeeld ervan.

Jij als medewerker geeft als eerste een score van je werk, je leidinggevende geeft daarna een score.
Samen bespreken jullie eventuele verschillen.

Commentaar van HR-experte Liesbeth Lambrecht

De meeste organisaties werken met een procedure om medewerkers te evalueren en hun functioneren in kaart te brengen. Deze tool geeft jullie een kapstok om het gesprek aan te gaan en tot concrete acties te komen.

De nadruk ligt vooral op het tweerichtingsverkeer in het gesprek. Zowel medewerker als leidinggevende brengen hun perspectief in kaart en van daaruit start het gesprek, de dialoog.

In mijn verleden als leidinggevende gebruikte ik ook sjablonen voor functioneringsgesprekken. Dit sjabloon heb ik nog niet gebruikt. Het is een heel vast stramien. Ik hou meer van open vragen in een functioneringsgesprek en maakte daar dan een schriftelijke weergave van of liet de medewerker een verslag maken in zijn/haar eigen woorden.

Er wordt op het einde van het sjabloon wel een onderscheid gemaakt tussen functioneringsgesprek en evaluatiegesprek. Dit vind ik positief, want voor mij is er een wezenlijk verschil tussen deze twee. Een functioneringsgesprek is voor mij een open dialoog, waarin wederzijdse verwachtingen worden afgestemd. Openheid en transparantie is daarbij een randvoorwaarde, net als zelfreflectie bij medewerker en leidinggevende. Het is positief dat deze tool de dialoog stimuleert vanuit de verschillende perspectieven. Zowel de leidinggevende geeft zijn kijk op de situatie als de medewerker.

De tool wijst zichzelf uit en is zeker praktisch bruikbaar. Je kan het sjabloon makkelijk invullen. Het is in begrijpbare taal geschreven en kan telkens aangevuld worden met reacties van zowel medewerker als leidinggevende. Als leidinggevende kan het een houvast geven om via een vast stramien het gesprek aan te gaan. Zelf ben ik er geen voorstander van.

Download hier het sjabloon en ingevulde voorbeeld

Lees ook

Mijn Loopbaanplan

Mijn Loopbaanplan

Wil je meer ontwikkelkansen voor je medewerkers? Krijg je graag een beter inzicht in de talenten en beperkingen in hun huidige job? Benieuwd hoe je ze kunt versterken? Ko…

Individueel detectie- en reflectie-instrument morele stress

Individueel detectie- en reflectie-instrument morele stress

Morele stress is het wrange gevoel dat mensen ervaren wanneer ze hun waarden en visie op goede zorg, op het 'goede' doen, niet in de praktijk kunnen brengen.

Zelfsturende functioneringsgesprekken in team

Zelfsturende functioneringsgesprekken in team

Bij de Nederlandse organisatie Het Eerste Huis doen ze aan zelfsturende functioneringsgesprekken, in team!…

Checklist telefonische ziekmelding

Checklist telefonische ziekmelding

Een korte en praktische tool die helpt bij een telefonische ziekmelding van je medewerker. Deze checklist omvat handige vragen die je kan stellen om efficiënt om te …