Mijn cirkel van invloed

Mijn cirkel van invloed

De cirkel van Covey biedt een bril om een andere kijk te ontwikkelen op dingen waar we tegenaan lopen.

Stephen Covey, beroemd om zijn boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, bedacht een systeem waarmee je het voor jezelf makkelijker kan maken. De cirkel van invloed en betrokkenheid.

De doelstellingen van deze oefening zijn:

• eigen autonomie vergroten
• kleine stappen zetten van reactief naar proactief gedrag


Commentaar van een HR-expert

Geert Vansieleghem geeft duiding bij deze tool.

Op welke vragen geeft de tool een antwoord?
De cirkels van invloed en van betrokkenheid van Covey zijn inzetbaar bij het werken rond energiebalans, rond het activeren van medewerkers, rond focussen op oplossingen i.p.v. problemen. Het geeft een beeld op waar je als individu, werknemer, klant, … invloed op hebt en waarop je geen of minder invloed hebt. Dit gaan onderzoeken, kan sleutels in handen geven om in te zetten op die zaken waarin je effectief een verschil kan maken.

Heb je deze tool al eens gebruikt?
Ik gebruik het model van Covey zeer regelmatig, al dan niet in combinatie met een oefening. Soms volstaat het om het beeld van de cirkels mee te geven, in een andere begeleiding gaan we actief op zoek naar waar we nu wel of niet invloed op hebben. Het model werkt erg goed in combinatie met een oefening op energiebalans (wat zijn energiegevers en energievreters?). Ook in een setting van coaching werkt het goed om focus te krijgen op waar de coachee mee aan de slag kan (zaken uit de cirkel van invloed) of op het moment dat men de cirkel van invloed groter wil maken.
Het moeilijke aan dit model is dat het in eerste instantie wat abstract lijkt. Mensen hebben veelal niet meteen zicht op waar ze invloed op hebben. Doorvragen en onderzoeken helpt daarbij. Eens men wat beelden begint te krijgen bij wat zoal in die cirkels kan zitten – en zeker in groepscontext – is het een rijke vijver om in te vissen.

Is deze tool praktisch bruikbaar volgens jou?
Het model van Covey is op vele manieren praktisch te vertalen en dus bruikbaar. Randvoorwaarde is dat mensen bereid zijn in gesprek te gaan en willen inkijk geven in wat voor hen in de cirkels van invloed/betrokkenheid zit.


Lees ook

Opleidingseffecten analyseren: het 8-veldenkader

Opleidingseffecten analyseren: het 8-veldenkader

Het adviesbureau Kessels & Smit ontwikkelde het 8-veldenkader om leertrajecten onder de loep te nemen. 

Ontdek de talenten van jouw (toekomstige) vrijwilligers

Ontdek de talenten van jouw (toekomstige) vrijwilligers

Met het kaartspel 'Talentenscan' van het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg breng je de talenten van vrijwilligers in kaart. Op die manier kan je hen optimaal inzett…

Persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Gebruik het Verso-sjabloon.

Persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Gebruik het Verso-sjabloon.

Deze gebruiksklare leidraad helpt je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) te maken – inclusief GRATIS sjabloon.

Talententoolbox

Talententoolbox

Op Talententoolbox.nl vind je werkvormen, filmpjes en informatie over het werken vanuit talent.…