De coronacrisis heeft zoals in alle sectoren een grote impact op het management van sociale ondernemingen. Lees hier het laatste nieuws.

Competentiewoordenboek Acerta

Competentiewoordenboek Acerta

Acerta ontwikkelde een competentiewoordenboek met 53 competenties dat gratis toegankelijk is. Elke competentie bevat gedragsvoorbeelden, interviewvragen, een indicatie van ontwikkelbaarheid en coachingsadviezen.

Commentaar van een expert

Dit 'woordenboek' is een handig overzicht van competenties met bijhorende definitie. Een woordenboek als dit kan gebruikt worden om competenties te benoemen bij het opstellen van een competentieprofiel of bij het uitschrijven van een vacature.
Ik gebruikte het nog niet, maar ging wel al aan de slag met een gelijkaardige tool bij het benoemen van competenties voor diverse rollen én bij de opmaak van vacatures. Het instrument is op zich handig om de "juiste" woorden te vinden en met een groep van mensen tot een zelfde interpretatie te komen van termen. M.a.w. dit helpt om gemeenschappelijke taal te creëeren.
Deze tool is breed inzetbaar en direct bruikbaar.

Joost Van Driessche

Lees ook

Sjabloon functieomschrijving

Sjabloon functieomschrijving

In een functiebeschrijving staan de taken en verantwoordelijkheden opgesomd die bij een functie horen. "Wat moet de medewerker doen." Vaak worden de g…

Waarom jongeren vertrekken

Waarom jongeren vertrekken

“Werknemers jonger dan 30 jaar zijn sneller geneigd om een nieuwe baan te zoeken.” Dit is een vaststelling die we van sociale ondernemingen opvingen. …

STARR-methode: goede HR-tool voor een sollicitatiegesprek

STARR-methode: goede HR-tool voor een sollicitatiegesprek

Ontvang je binnenkort een kandidaat-werknemer voor een sollicitatiegesprek? Pas dan de STARR-methode toe.